«Άλμα» στην Τιμή Του Φυσικού Αερίου Μετά τη Μείωση της Παραγωγής από την Ολλανδία

100

  

fisiko-aerioΜεγάλη άνοδο έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολλανδία, ανακοίνωσε νέες περικοπές στην παραγωγή.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή από το Γκρόνιγκεν, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα περιοριστεί σε λιγότερο από 50% από το όριο που είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο για το σύνολο του 2015.
Τον Ιούλιο, η ολλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν μειώσει περαιτέρω τον ετήσιο στόχο.
Οι τιμές, τόσο στη Βρετανία (National Balancing Point) όσο και στην Ολλανδία (Title Transfer Facility), έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 4% από τις αρχές της εβδομάδας.
Η Ολλανδία ενδέχεται έως το 2025 ενδέχεται να γίνει καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, καθώς υποχωρεί η παραγωγή από την περιοχή του Γκρόνιγκεν και εμφανίζεται στασιμότητα στην εκμετάλλευση μη συμβατικών πηγών, εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA).
Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης ενός μήνα στη Βρετανία ενισχύθηκε έως 4% στις 52 πένες/θερμική μονάδα (ή 7,92 δολάρια/mbtu), υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Δεκεμβρίου.
Στην ολλανδική αγορά, σημείωσε άνοδο έως 4,7% στα 23,20 ευρώ (26 δολ.) ανά μεγαβατώρα, υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Δεκεμβρίου.
Η παραγωγή στο Γκρόνιγκεν θα περιορισθεί σε 16,5 δισ. κυβικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο.
Τον Ιούλιο θα ληφθεί απόφαση για ενδεχόμενη μείωση του στόχου για την ετήσια παραγωγή σε 35 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι του υφιστάμενου στόχου για 39,4 δισ. κυβικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο ο στόχος αυτός ήταν 42,5 δισ. κυβικά μέτρα.