Έτοιμη το φθινόπωρο η γέφυρα της Πλάκας – Τα «μυστικά» του έργου (photos).

195

  

Τη θέση του πάνω από τον Άραχθο θα έχει πάρει το φθινόπωρο, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Η Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης του έργου πραγματοποίησε αυτοψία και έδειξε εντυπωσιασμένη όχι μόνο από την εξέλιξη των εργασιών αλλά και από τις λεπτομέρειες με τις οποίες ξαναζωντανεύει.

Βέβαια το γεφύρι του πρωτομάστορα Μπέκα δεν παύει να εκπλήσσει την σύγχρονη επιστήμη και να εντυπωσιάζει με τα μυστικά του. Ένα από τα μυστικά αυτά ήταν ο σφυρήλατος σίδηρος που είχε χρησιμοποιηθεί, υλικό που ξεπερνά σε αντοχή το σημερινό inox που χρησιμοποιείται στους ουρανοξύστες.  Σύμφωνα με το epiruspost αυτό ήταν ένα από τα σημεία που τόνισε με έμφαση ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το έργο εξελίσσεται σωστά με εντυπωσιακές λεπτομέρειες και με στόχο να φτάσει όσο πιο κοντά σε αυτό που είχε παραδώσει ο Κώστας Μπέκας.

Ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών δήλωσε και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μανώλης Κορρές, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος».

Στην αυτοψία που έγινε συμμετείχαν κι άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής όπως επίσης ο Αλέξανδρος Λάμπρου εκ μέρους του ΤΕΕ Ηπείρου και ο Γιώργος Σμύρης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια.

Ισχυρές πιέσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του loannina TV, το σημείο όπου εξελίσσονται οι εργασίες, επισκέφθηκαν μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης με επικεφαλής και πρόεδρο τον Καθηγητή Μανώλη Κορρέ.

Όπως σημειώθηκε εκεί, γράφει ο «Ανεξάρτητος Ηπείρου» το κρίσιμο ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και βεβαιότητα ότι το γεφύρι θα μείνει στη θέση του και θα προσιδιάζει στην τεχνική και την αισθητική κατασκευή του πρωτότυπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιβεβαιώθηκε ότι ακόμη κι όταν το γεφύρι θα είναι έτοιμο, ο μεταλλότυπος δεν θα αφαιρεθεί, αλλά θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και να δοκιμαστεί στην πράξη από τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί ο Άραχθος στα βάθρα του.

Πετράδες, πελεκάνοι, χτίστες, τεχνίτες κάθε λογής που επιλέχθηκαν προσεκτικά από τον ανάδοχο εργολάβο, δουλεύουν μία προς μια τις πέτρες του γεφυριού και το πρώτο τμήμα έχει ήδη ανυψωθεί σε ύψος περίπου 6 μέτρων.

Πρόκειται για το ανατολικό μεσόβαθρο που σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Κορρέ θα αντέξει για αιώνες. Αυτές τις ημέρες γίνονται εργασίες στις δύο πλευρές του βάθρου με τοιχία αντιστήριξης, στα οποία θα αποσβένεται η ορμή των νερών του ποταμού. Βασική παράμετρος της μελέτης που εφαρμόζεται είναι να μην υπάρξει καμία επιπλέον κατασκευή από την προϋπάρχουσα, γιατί αυτό θα δώσει αξία στο υπό αναστήλωση μνημείο.

-«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να μην κάνουμε κανένα αντιπλημμυρικό έργο και να μην έχουμε καμία κρυμμένη ενίσχυση στο γεφύρι. Σημασία δεν έχει ο χρόνος κατασκευής αλλά η ποιότητά της», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημ. Καλιαμπάκος.

Οι προκλήσεις

Κάθε μέρα που περνά, όσοι εργάζονται για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, και οι επιστημονικά υπεύθυνοι, διαπιστώνουν πως η πρόκληση για όλους, είναι τεράστια. Όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν στοιχεία του παλιού γεφυριού που μοιάζουν δυσεπίλυτα να αναλυθούν και άλλα που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στις μέρες μας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Κορρές, όλοι όσοι ασχολούνται με την αναστήλωση μαθαίνουν καθημερινά. «Όταν σταματήσουμε να μαθαίνουμε δε χρειάζεται να παραμείνουμε στη θέση μας. Το καλύτερο για έναν δάσκαλο είναι να είναι μαθητής», σημείωσε χαρακτηριστικά με τον κ. Καλιαμπάκο να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία που στάθηκε αδύνατο να αντιγραφούν.

-«Έχουμε όλοι την εικόνα του γεφυριού όπως ήταν μετά από 150 χρόνια. Το νέο γεφύρι θα μοιάζει αλλά δε θα είναι αυτό που γνωρίσαμε. Αυτό θα μπορούμε να το πούμε μετά από 150 χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία όπως τα σίδερα που εντοπίσαμε στους συνδέσμους του γεφυριού. Η ανάλυση έδειξε πως χρησιμοποιήθηκε ένα μέταλλο σφυρήλατου βιομηχανικού σιδήρου που κατασκευάστηκε στην Αγγλία. Αυτό είναι γνωστό ως «σίδηρος του γύφτου» το οποίο δεν υπάρχει πια. Η σκέψη μας να το αντικαταστήσουμε με το inox ήταν η πρώτη, όμως το υλικό αυτό σε 150 χρόνια δεν είναι τόσο ισχυρό. Έτσι λοιπόν πηγαίνουμε προς το τιτάνιο και βλέπουμε», τόνισε.

Για μία εντυπωσιακή εικόνα έκανε λόγο τέλος η Ελευθερία Τσακανίκα, επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ που ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο γεφύρι μετά την κατάρρευσή του. «Μπορούμε να μάθουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι είχαν εφαρμοστεί. Το γεφύρι είχε πολλές εκπλήξεις στο σώμα του, όπως οι ξύλινες και μεταλλικές ενισχύσεις. Όλα αυτά προσθέτουν νέα γνώση και είναι εξαιρετικά χρήσιμα και για εμάς και για τις επόμενες γενιές».

Ανάδοχος

Το γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2015. Η θλίψη ήταν τεράστια σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν ήταν το Πολυτεχνείο το οποίο ανέλαβε όλες τις μελέτες για την αναστήλωση.

Το έργο δημοπρατήθηκε πριν από έναν χρόνο και το περασμένο φθινόπωρο εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος.

Στο ενδιάμεσο είχαν γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου και με την εποπτεία του Γιώργου Σμύρη πολύ σημαντικές εργασίες, κυρίως στην στερέωση των βάθρων.

Η αναστήλωση αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την επιστήμη και ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο συγκεκριμένο τομέα.

Το γεφύρι λοιπόν το φθινόπωρο θα έχει πάρει την θέση του και ο μεταλότυπος που θα χρησιμοποιηθεί θα το «αγκαλιάζει» τον χειμώνα προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις του νέου έργου.

Η πέτρα

«Συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εργασίες αναστήλωσης του Γεφυριού με το κτίσιμο αυτή τη στιγμή του ανατολικού μεσόβαθρου ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει και η συνένωσή του με το εναπομείναν ακρόβαθρο (όταν ανέβει το ύψος του χτισίματος ακόμα ένα μέτρο περίπου θα ξεκινήσει το χτίσιμο με την απαραίτητη κλίση) . Επίσης ξεκινά και η κατασκευή σκαλωσιάς στο δυτικό βάθρο προκειμένου να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια οι εργασίες οι οποίες απαιτούνται για την ενίσχυση και στερέωσή του.» γράφει στη σελίδα του  ο Μιχάλης Πανταζής στο  Fb εισπράττοντας δεκάδες like αλλά με τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να εύχονται  τη συντομότερη ολοκλήρωση των εργασιών που θα στήσουν και πάλι όρθιο το συγκεκριμένο  γεφύρι .

ecopress.gr