Έτος “πράσινης” ενέργειας το 2018 για την Βρετανία – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1994 βρέθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικές πηγές

110

  

Η παραγωγή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Βρετανίας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994, με τις ΑΠΕ να πετυχαίνουν μερίδιο – ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian.

Ειδικότερα, η ηλεκτροπαραγωγή το 2018 ήταν η χαμηλότερη από το 1994, όταν και ανέλαβε πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος ο Τόνι Μπλέρ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήρθε σε μια περίοδο που ο πληθυσμός που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά 8 εκατ. ανθρώπους. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία φανερώνουν μια περισσότερο αποτελεσματική χρήση ενέργειας (ενεργειακή αποδοτικότητα) και ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν την αλλαγή της βρετανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Simon Evans, ερευνητής του Carbon Brief υπογράμμισε πως «ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να είναι συνδυασμός συσκευών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λαμπτήρες εξοικονόμησης, και πιο πρόσφατα των λαμπτήρων LED. Έπειτα τα σούπερμαρκετ εγκαθιστούν καλύτερα ψυγεία, η βιομηχανία χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικές αντλίες. Σε όλο το εύρος αυτών των επιχειρήσεων, η αποδοτικότητα έχει μετρήσει βήματα μπροστά και φυσικά κάτι τέτοιο έχει συμπαρασύρει και την βρετανική βιομηχανία, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές».

Πρόσθεσε ακόμη πως ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει στο μέλλον είναι πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αναπτύξουν καλύτερες τεχνικές χρήσης και κατανάλωσης ενέργειας.

Να αναφερθεί, επίσης, ότι μια προηγούμενη έκθεση της κυβέρνησης υπογράμμιζε πως οι περισσότερο αποδοτικές ενεργειακά συσκευές συνέβαλαν καθοριστικά στην εξοικονόμηση 290 λιρών κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό, την περίοδο 2008 – 2017. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Evans δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως μια περαιτέρω ανάπτυξη σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας θα βοηθούσαν σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει ως χώρα.

2018: “Πρασίνησε” η ηλεκτροπαραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ

Επιπρόσθετα, το 2018 καταγράφηκε για την Βρετανία ως το πιο πράσινο έτος στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με το μεγαλύτερο μερίδιο να προέρχεται από ΑΠΕ και ένα μικρό μέρος από τον άνθρακα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Grid, η ένταση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 6.8% την περασμένη χρονιά, ενώ έχει σχεδόν συρρικνωθεί στο ήμισυ και παραπάνω σε σύγκριση με το 2013.

Στην έκθεση, μάλιστα, του Carbon Brief σημειώνεται πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των βιομάζα, υδροηλεκτρικά, ηλιακά και αιολικά παρήγαγαν το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας για φέτος (2018), έναντι 29% την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν ποσοστό της τάξης του 6.7% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας το 2009.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει να προσθέσουμε πως το μερίδιο της πράσινης ενέργειας ενισχύθηκε πρώτα και κύρια από τα νέα αιολικά που συνδέθηκαν στο δίκτυο, όπως επίσης σπουδαίο ρόλο για μια τέτοια εξέλιξη διαδραμάτισαν και οι νέες μονάδες βιομάζας.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έπεσε 25% παρά τις προειδοποιήσεις για «επιστροφή του άνθρακα» λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου. «Μέτρια» χαρακτηρίζεται και η παραγωγή Η/Ε από τα πυρηνικά, σημειώνοντας μείωση 8%, γεγονός όμως που προκύπτει κατά κύριο λόγο από το γηρασμένο πλέον στόλο πυρηνικών που διαθέτει η χώρα και ο οποίος τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης. Το φυσικό αέριο παρέμεινε στην κορυφή των πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αν και το μερίδιο του υποχώρησε κατά 4%.

Μιχάλης Μαστοράκης, energypress.gr