ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Πέλλας, ένας “Πράσινος” Προορισμός: Προοπτική ή Μύθος;

236

  

Milwna_profile_photo Γράφει η Μαρία Μυλωνά*

1(1)Πρωτοχρονιά στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, τον αποκαλούμενο και ως “Αράχοβα του Βορρά”. Πρώτη εικόνα, το χιονισμένο μαγικό τοπίο ανάμεσα σε κτίρια χτισμένα με τοπικά υλικά, την πέτρα και το ξύλο. Ένα χωριό με μοναδική αρχιτεκτονική αξία, όπου οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται τόσο αρμονικά στην παράδοση του τόπου.

Πέντε μέρες διαμονής κατά τις οποίες η αυθεντικότητα, ο τρόπος ζωής, η κουλτούρα και η τοπική γαστρονομία ήταν τόσο εμφανή και διάχυτα. Στοιχεία που συντελούν στην ταυτότητα του συγκεκριμένου προορισμού. Τολμηρό, αλλά ίσως μια από τις καλύτερες επιλογές για χειμερινή εξόρμηση.

 

2  3

 

4Η επιστροφή στο αστικό περιβάλλον, εκ των πραγμάτων, αλλάζει τα συναισθήματα αλλά η εικόνα με τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, συσσωρεμένα στην έξοδο του χωριού, συνέβαλλε εξίσου. Ακολούθησαν διάφορες σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό ανθρώπων που επιθυμούν το καλύτερο για τον τόπο τους, ανθρώπων που τους απασχολεί το να μπορούν οι νέες γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, χωρίς εμείς, σκληρό μεν, αλλά να “κλέβουμε” από αυτές.

Πώς μπορεί λοιπόν να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική καταστροφή τις περιόδους της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας; Πώς ένας χειμερινός προορισμός θα διατηρηθεί εν μέσω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής;

Βάση επιστημονικών μελετών, οι χιονοπτώσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι ανεπαρκείς. Οπότε, οι επιπτώσεις -περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές- του φαινόμενου θα είναι αρνητικές, αν οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία δεν αλλάξει τρόπο σκέψης και προσέγγισης. Απαραίτητος ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα στοχεύει να βελτιώσει την περιβαλλοντική συμπεριφορά του Αγίου Αθανασίου και να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες και τους κίνδυνους που εγκυμονούν, όσον αφορά την τουριστική δραστηριότητα αυτού. Είναι μονοδρομημένο, δυστυχώς, το μονοπάτι για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων του.

5  6

Επόμενη σκέψη, η χρήση πετρελαίου –ενός ακριβού και επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον, ορυκτού καυσίμου- αλλά και των καυσόξυλων για τα τζάκια, όπου και τα δύο χρησιμοποιούνται για να θερμάνουν τις κατοικίες και τα ξενοδοχειακά καταλύματα. Από την μια, οι εκπομπές CO2 μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα αέρα στον Άγιο Αθανάσιο ενώ από την άλλη με την αποδάσωση, -τα δάση αποτελούν αποθήκες άνθρακα-, επέρχεται διάβρωση του εδάφους, στην συνέχεια μη απόδοση των καλλιεργειών και εξαφάνιση της πανίδας. Πρόκειται για ακόμα μια αρνητική περιβαλλοντική επίπτωση που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

7Ουσιαστικά, πρέπει να αναπτυχθεί ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή, το οποίο θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου. Άμεσα θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή των φυτικών και ζωικών κατάλοιπων κουζίνας και μαγειρευμένων φαγητών. Ένας προορισμός που βασίζεται στις τοπικές συνταγές και στα τοπικά προϊόντα, που αριθμεί τόσες ταβέρνες-εστιατόρια, που ικανοποιεί τον ουρανίσκο τόσων τουριστών, πρέπει να στραφεί σε τέτοιες κινήσεις.

Επενδύσεις, που αφορούν την βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, μπορούν να πετύχουν μείωση 50% αυτών και κατά συνέπεια μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, που θα προέκυπταν από την απόρριψη τους σε χωματερές. Αρχή, η αλλαγή νοοτροπίας, με στόχο να επωφεληθούν κάτοικοι, οι οποίοι θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και τουρίστες που θα απολαύσουν εμπειρίες υψηλής ποιότητας.

Εναλλακτικές κατευθύνσεις υπάρχουν και πρέπει να αναπτυχθούν, -οικοτουρισμός, αθλητικός αλλά και τουρισμός περιπέτειας-, οι οποίες θα απευθύνονται σε όλες τις εποχές του χρόνου και δη σε ξένους τουρίστες. Η τοπική γαστρονομία μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική, υπό την μορφή σεμιναρίων μαγειρικής, μέσω διάφορων διαδραστικών δραστηριοτήτων. Αγορές που θα πρέπει να αποταθούν οι τοπικές αρχές, επικοινωνώντας ορθά τα πλεονεκτήματα της περιοχής και αλλάζοντας την γενική αντίληψη ότι πρόκειται για έναν προορισμό αυστηρά και μόνο για τους λάτρεις του σκι.

8        9

Συγκεκριμένα, ο Άγιος Αθανάσιος και η γύρω περιοχή έχει την δυνατότητα να θέλξει ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους στην συντήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Προϋπόθεση, όλες οι παροχές -στέγαση, σίτιση- να βασίζονται σε έναν φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο αντιμετώπισης. Το νερό πρέπει να διατηρηθεί καθαρό όπως και η κυκλοφοριακή συμφόρηση να αντιμετωπισθεί μέσω της δημόσιας μεταφοράς, μιας και οι υποστηρικτές αυτού του είδους τουρισμού αναζητούν τρόπους μετακίνησης, οι οποίοι δεν μολύνουν το περιβάλλον.

Φεστιβάλ ή ειδικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, πρέπει να προωθηθούν κατάλληλα. Δραστηριότητες όπως η ιππασία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς και η ιστιοπλοΐα στην Λίμνη Βεγορίτιδα –ένα υδάτινο στολίδι, μια περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura, λόγω των πολυάριθμων άγριων πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στις όχθες της-, πρέπει να επανεκτιμηθούν και να αποτελούν προτεραιότητα στο νέο σχεδιασμό. Επενδύσεις σε περιβαλλοντικά πιστοποιητικά για τους ξενώνες, αναβαθμίσεις των υφιστάμενων ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών και ίσως παροχές για κάμπινγκ είναι καίρια να υπογραμμιστούν, με απώτερο στόχο να επιτευχθούν.

10  11

12  13

14Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος έχει την κατάλληλη υποδομή και σαφώς αναγνωρίσει το γεγονός ότι οι τουρίστες, εν έτη 2015, αναζητούν ποιότητα. Η διατήρηση του φυσικού τοπίου και γενικά οι βιώσιμες πρακτικές πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία, ώστε οι τουρίστες να νιώσουν όλη αυτή την αυθεντικότητα που προσφέρει ο τόπος. Πρέπει να σημειωθούν ορατές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, επενδύοντας σε σχέδια και ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα κόστη λειτουργίας και θα καθιερωθεί ως ένας “πράσινος” προορισμός, επισκέψιμος καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου.

Τα οικονομικά οφέλη σίγουρα δεν θα αργήσουν, είναι αποδεδειγμένο άλλωστε από αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το “3 Sisters Adventure Trekking” στο Νεπάλ, το “Eco-Health Farms” στην Λεττονία, το “Great Baikal Trail” στην Ρωσία, τα εθελοντικά προγράμματα “Blue Ventures Conservation” στην Μαδαγασκάρη αλλά και εγχωρίως το “Crete’s Culinary Sanctuaries” στην Κρήτη και η πολυσυζητημένη τελευταίως Σαμαρίνα των Γρεβενών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης τα άρθρα της:

Alive and smart CITIES make motivated and happy PEOPLE!

Κοπεγχάγη, μια ΠΟΛΗ με ποδηλατική κουλτούρα

Η Κοπεγχάγη χτίζει το μέλλον της στην Αιολική Ενέργεια

Είναι τελικά η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ βιώσιμη πόλη;

O κρυμμένος “Άσος” της Νέας Υόρκης προς την κατεύθυνση της αειφορίας

it like a New Yorker

Άμστερνταμ: Δημιουργία, Ελευθερία & Ενεργειακή Ανεξαρτησία

Πως δημιουργήθηκε αυτή η σχέση εξάρτησης; Άμστερνταμ-Ποδήλατο

 

Milwna_profile_photoΗ Μαρία Μυλωνά γεννήθηκε στην Έδεσσα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Luton της Μ. Βρετανίας και κατόπιν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε. Το 2014 απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιώσιμη Ανάπτυξη-Βιώσιμος Τουρισμός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Άρχισε την καριέρα της το 2000 στην εταιρεία AR GROUP-ARTECO. Από το 2007 εργάζεται στην NIMAND ARCHITECTS στους τομείς σχεδιασμού, κατασκευής, επίβλεψης και οργάνωσης έργων