Αδιέξοδο και πάλι με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

140

  

apor3

H εξέταση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ήταν το αντικείμενο συνεδρίασης της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου, με συντονιστή τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας στις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου έχουν ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς, οι σχετικές αποφάσεις (κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ) προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ειδικότερα στην Ήπειρο ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν άμεσα.

Σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, οι υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, από τους Δήμους των αντίστοιχων περιφερειών.

Η κατάσταση σε σχέση με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο κρίνεται στάσιμη. Μόλις την Τρίτη, για παράδειγμα, ο Δήμος Δυτικής Μάνης ετέθη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γεγονός που σημαίνει ότι για να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι της περιοχής από τα απορρίμματα ακόμα ένας ΧΑΔΑ θα ανοίξει στην περιοχή, όπως ακριβώς συνέβη και πριν από περίπου δύο χρόνια στην Τρίπολη με τη χωροθέτηση της περιοχής στον Άγιο Βλάση, για την οποία ο κ. Τότσης είπε στο Arcadia Portal ότι αντέχει ακόμα για έναν χρόνο, ενώ έχει ήδη δεχθεί 10.000 τόνους απορριμμάτων και όλοι οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των απορριμμάτων από εκεί έχουν πέσει στο κενό.

arcadiaportal.gr