Βοστώνη-Αστική Γεωργία: Ένας πρωτοποριακός Συσχετισμός

339

  

Milwna_profile_photo Γράφει η Μαρία Μυλωνά*

1Η Βοστώνη, η πόλη της σοφιστικέ ατμόσφαιρας λόγω των φοιτητών, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση του πληθυσμού της έως το 2030, βάση επιστημονικών μελετών. Το προφανές και αναμενόμενο, λοιπόν, θα ήταν να κατασκευαστούν νέοι χώροι διαμονής και αναψυχής -53.000 βάση απαίτησης αρχικών υπολογισμών- για να καλύψουν τις αυξανόμενες αυτές ανάγκες. Αντ’ αυτού, οι τοπικές αρχές, ορθώς και ευστόχως, επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων κατοικιών, παρέχοντας κίνητρα χαμηλής φορολόγησης και μεταβολές στις τιμές ζώνης.

Με καινοτόμες και ρεαλιστικές ιδέες, οι οποίες στοχεύουν ναι μεν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αλλά και την περιβαλλοντική συμπεριφορά των κατοίκων, η γενέτειρα του Μπεν Άφλεκ αποκτά μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στις φιλικά περιβαλλοντικές πόλεις στον παγκόσμιο χάρτη. Στόχος να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή ενώ συγχρόνως να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των κατοικιών και των επιχειρήσεων. Ιδέες που θα ήταν άμεσα εφαρμόσιμες και επιτυχημένες στον ελλαδικό χώρο, αν φυσικά αποφασίζαμε να υιοθετήσουμε μια πολιτική ανάπτυξης, μια πολιτική υπέρ των πολιτών και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Green by 2015

Αρχικά η Βοστώνη, όπως και άλλες πόλεις διεθνώς, έχει αναπτύξει και εφαρμόζει προγράμματα όπως το “Green by 2015”. Μια πρωτοβουλία, η οποία προωθεί την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με ΙΧ υδρογόνου και την χρήση ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων ως μέσο μεταφοράς. Επιπλέον, ενθαρρύνεται η ανακύκλωση των αποβλήτων, με σκοπό την μετατροπή αυτών σε θέρμανση όπως και η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

  2    3

 

 

 

 

        

          

                “Green Boston” πρόγραμμα                                                               “Down2Earth” πρόγραμμα            

Down2Earth

Το 2008 έλαβε χώρα το συνέδριο “Down2Earth” με την συμμετοχή πολλών κατοίκων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το όφελος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) αλλά και για τους εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Έκτοτε και κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης στους δημότες ως προς τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και έχουν στόχο έναν βιώσιμο και ποιοτικό τρόπο ζωής. Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και άμεση Εφαρμογή -τα κατ’εμέ-, έννοιες και ενέργειες τόσο απαραίτητες για να σχεδιάσουμε ένα μέλλον χωρίς ρύπους, ένα μέλλον προσοδοφόρο για τις νέες γενιές, ένα μέλλον αξιοζήλευτο.

 

ΒΒC solar

Ένα πρόγραμμα σε λειτουργία από το 2008, το οποίο ενθαρρύνει τους χαμηλού εισοδήματος δημότες να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση στην χρήση της ηλιακής ενέργειας, μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Βασικά κίνητρα, η παροχή αρχικού κεφαλαίου, η φοροαπαλλαγή αλλά και μια σταθερή, χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, με κύριο μέλημα σαφώς την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Wegowise

Μια online εφαρμογή, η οποία καταγράφει και έπειτα αναλύει την χρήση ενέργειας και νερού σε κατοικίες και εμπορικά καταστήματα. Προσφέρεται από την ΜΚΟ Boston Community Capital” και επιτρέπει σε ιδιοκτήτες και διευθυντές εταιρειών να παρακολουθούν τις καταναλώσεις τους, ώστε να αποφασίζουν πού και πώς να επενδύσουν με στόχο να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

45

 

 

 

 

 

 

 

        “Wegowise” εφαρμογή                                                                          “Adopt-a-tree” πρόγραμμα

Adopt-a-Tree

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατά το οποίο οι κάτοικοι έχουν την δυνατότητα να υιοθετήσουν ένα δένδρο και να καταστούν υπεύθυνοι για την φροντίδα του. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν ενεργά στην βελτίωση του αστικού ιστού της πόλης, χωρίς να μένουν απλοί θεατές των εξελίξεων.

Project Oscar

6Ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης, κατά το οποίο οι τοπικές αρχές παρέχουν στους δημότες διάφορες τοποθεσίες, κατάλληλες για την εναπόθεση των υπολειμμάτων οικιακών τροφών. Στην συνέχεια, μια τοπική επιχείρηση είναι υπεύθυνη για την συλλογή και μεταφορά αυτών σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις εργασίες κομποστοποίησης. Παράλληλα, η συγκεκριμένη εταιρεία τίθεται αρμόδια να ενημερώνει και να απαντά σε ερωτήματα κατοίκων, όσον αφορά την σημαντική και καταξιωμένη αυτή μέθοδο.

Μια μέθοδο, η οποία συμβάλλει στην αστική γεωργία, την κατεύθυνση που έχει υιοθετήσει η Βοστώνη, ώστε από την μια να “πρασινίσει” το αστικό τοπίο ενώ από την άλλη να μειώσει τα απόβλητα. Μια οικονομική και “πράσινη” λύση, διότι τα οργανικά απόβλητα, κατόπιν επεξεργασίας, δρουν αποτελεσματικότερα από τα κοινά λιπάσματα στις καλλιέργειες. Αποτελέσματα άμεσα, η αποφυγή, ως ένα ποσοστό, της ρύπανσης του περιβάλλοντος ενώ συγχρόνως εμπλουτίζεται το σαθρό, ρυπασμένο έδαφος και περιορίζεται η χρήση φυτοφαρμάκων και νερού.

Η αστική γεωργία είναι μια νέα, άγνωστη στους περισσοτέρους, με δυναμική ανάπτυξη όμως, έννοια. Στην Ελλάδα δυστυχώς έπρεπε να βιώσουμε την κρίση για να την ενσωματώσουμε στο λεξιλόγιο μας. Τι ακριβώς σημαίνει και τι είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσω αυτής; Δημιουργία αγρών στα στενά όρια της πόλης, λαχανόκηπων, που αναπτύσσονται αρχικά για να στηρίξουν τον “αδύναμο” και χαμηλού εισοδήματος πληθυσμό, με στόχο να εξαλείψουν, όσο είναι εφικτό, τα οικονομικά προβλήματα αυτών. Στην ουσία, οι δημότες εξασφαλίζουν λαχανικά, καλλιεργημένα με βιολογικό τρόπο, και ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες, με υγιή τρόπο. Επιπλέον, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούνται στενές σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες συμβάλλουν στην θετική ψυχολογία αυτών.

78

 

 

 

 

 

 

 

_

Η Βοστώνη λοιπόν συνδυάζει, ταυτοχρόνως με έναν μοναδικό τρόπο, το υπερσύγχρονο περιβάλλον με θέα τους ουρανοξύστες –financial district- στο παραλιακό μέτωπο, το παλιό αποικιακό στοιχείο με τα χαρακτηριστικά, ιστορικά κτίρια και ενσωματώνει μέσα σε αυτά την αστική γεωργία.

Ένας προάγγελος πριν την “Πόλη του Φωτός”, το Παρίσι. Μια μητρόπολη που αναμφίβολα χαρακτηρίζεται με μια πολιτική και κοινωνική προσέγγιση υπέρ των φυτεμένων δωμάτων και των κατακόρυφων “πράσινων” τοίχων. Τόσα πλεονεκτήματα προκύπτουν μέσω της εφαρμογής αυτών, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από αρχιτεκτονική, κοινωνική και οικονομική άποψη, όπου το ελάχιστο θα ήταν να μας οδηγήσει σε διερώτηση για την επιζητούμενη προοπτική της χώρας μας, των πόλεων μας.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα της:

Alive and smart CITIES make motivated and happy PEOPLE!

Κοπεγχάγη, μια ΠΟΛΗ με ποδηλατική κουλτούρα

Η Κοπεγχάγη χτίζει το μέλλον της στην Αιολική Ενέργεια

Είναι τελικά η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ βιώσιμη πόλη;

O κρυμμένος “Άσος” της Νέας Υόρκης προς την κατεύθυνση της αειφορίας

DΟ it like a New Yorker

Άμστερνταμ: Δημιουργία, Ελευθερία & Ενεργειακή Ανεξαρτησία

Πως δημιουργήθηκε αυτή η σχέση εξάρτησης; Άμστερνταμ-Ποδήλατο

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Πέλλας, ένας “Πράσινος” Προορισμός: Προοπτική ή Μύθος;

ΒΟΣΤΩΝΗ: Φιγουράρει στις “πράσινες” ελίτ πόλεις των ΗΠΑ

 

Milwna_profile_photoΗ Μαρία Μυλωνά γεννήθηκε στην Έδεσσα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Luton της Μ. Βρετανίας και κατόπιν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε. Το 2014 απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιώσιμη Ανάπτυξη-Βιώσιμος Τουρισμός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Άρχισε την καριέρα της το 2000 στην εταιρεία AR GROUP-ARTECO. Από το 2007 εργάζεται στην NIMAND ARCHITECTS στους τομείς σχεδιασμού, κατασκευής, επίβλεψης και οργάνωσης έργων