Γ. Βρούτσης για δασικούς χάρτες: «Διαδικασία υφαρπαγής πατρογονικών ιδιοκτησιών»

162

  

Την άμεση, έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις περαιτέρω δράσεων ζητά ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, επ’ αφορμή της ανάρτησης των δασικών χαρτών, από τους οποίους προκύπτουν μείζονα ιδιοκτησιακά προβλήματα στους κατοίκους των νησιών.

Με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο (που απευθύνεται επίσης, στο σύνολο των βουλευτών και των δήμων του Νοτίου Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δωδεκανήσου, καθώς και τους Δικηγορικούς Συλλόγους Σύρου, Ρόδου και Κω), ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι πρέπει να σχηματιστεί ένα διευρυμένο κοινό μέτωπο ως «ασπίδα υπεράσπισης» απέναντι στη «διαδικασία υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών» των πολιτών.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Βρούτση:
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Όπως γνωρίζετε, μετά την πρόσφατη ανάρτηση των Δασικών χαρτών προέκυψε μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα. Με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016 , που ουσιαστικά υποκατέστησαν τον νομοθέτη και επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 ως προς την χορτολιβαδική φρυγανώδη βλάστηση, αμφισβητείται εν τοις πράγμασι η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών και απαιτείται πολύχρονη δικαστική και δαπανηρή διαδικασία για να αποδειχθεί το αυτονόητο. Θα πρέπει ο νησιώτης να αποδείξει ότι η γη του, του ανήκει!
Οι διατάξεις αυτές όπως και το εφαρμοστικό με αριθμό 27639/11-5-2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δεν έχουν καμιά απολύτως ουσιαστική σχέση με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και οδηγούν νομοτελειακά τους νησιώτες σε αποξένωση από τις ιδιοκτησίες τους, μεταβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών εκτάσεων σε δασικές, δηλαδή σε οικονομικά αναξιοποίητες εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που κατέχουν εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικές, δασικές ή μεικτής μορφής (εν μέρει αγροτικής μορφής και εν μέρει χορτολιβαδικές ή/και δασικές) βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, δεν μπορούν να τις πουλήσουν, δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν.
Οι πολίτες αυτοί έχουν καταβάλει ένα σημαντικό ποσό σε παράβολα, έγγραφα, μελέτες, φόρους και αντί να βελτιώσουν το αποτέλεσμα των δασικών χαρτών επ’ ωφελεία τους, αντίθετα θα χάσουν τα κτήματά τους, ήτοι τις εκτάσεις στις οποίες επένδυσαν την ζωή τους οι γονείς τους, οι παππούδες και οι παππούδες των παππούδων τους. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για υπεύθυνη Δασική πολιτική, αλλά για μια διαδικασία υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών, η οποία θέτει σε άμεσο και ορατό κίνδυνο όχι μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , αλλά ακόμη και την ίδια καθ’ αυτή τη σημερινή επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους , την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, την θεμελιώδη εμπιστοσύνη που πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.
Είναι ώρα εγρήγορσης και ευθύνης για όλους μας.
Η Κυβέρνηση δημιουργεί τετελεσμένα, ενώ συνεχίζει να κωφεύει προκλητικά στα δίκαια αιτήματα των νησιωτών είτε λέγοντας ψέματα, είτε αδιαφορώντας μπροστά στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε.
Σε αυτόν τον αγώνα, στον οποίο συντάσσονται στο πλευρό μας επιστημονικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, παρακαλώ να εξεταστεί η δυνατότητα από εσάς για άμεση, έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε τόπο και χρόνο που θα επιλέξετε, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις περαιτέρω δράσεων.
Σε αυτό το Συμβούλιο η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη.
Το κοινό μέτωπο, το οποίο οφείλουμε να σχηματίσουμε, πρέπει να τονωθεί και να διευρυνθεί! Η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, Δήμοι και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελούν την ασπίδα και τους θεσμικούς φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολίτων των νησιών μας.

naxostimes.gr