Δυναμικό ξεκίνημα εργασιών στη Γέφυρα Πλάκας

42

  

plakagefΤο νερό στο αυλάκι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μπήκε σήμερα το πρωί στον ποταμό Άραχθο, στο σημείο που πριν λίγους μήνες στεκόταν η Γέφυρα Πλάκας, η οποία κατέρρευσε το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου

μετά τη μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε την Ήπειρο. Τέσσερα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρώσουν αύριο εργασίες διαμόρφωσης της οδού προσπέλασης προς το γεφύρι της Πλάκας, διευθετώντας την κοίτη κατά τρόπο που να επιτρέψει την πρόσβαση μηχανημάτων για να ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις.
Οι εργασίες αυτές θα είναι το πρώτο βήμα ώστε το επόμενο καλοκαίρι να προχωρήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις εργασίες αναστύλωσης του Γεφυριού. Στην έναρξη των εργασιών βρέθηκαν από το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλης Κασκάνης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον οι διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος. Οι κ.κ. Καχριμάνης και Σεντελές δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν την ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε την κατασκευή της οδού προσπέλασης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα ακολουθήσουν και άλλες χορηγίες.
«Θέλω να πιστεύω ότι το εγχείρημα θα πετύχει. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, που είναι η πρώτη που μπαίνει στον αγώνα των χορηγών και της βοήθειας, αλλά και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Ξεκινάμε και πιστεύω να έχουμε αίσιο αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του, για να συμπληρώσει από την πλευρά του ο κ. Σεντελές: «Το σημαντικό είναι πως με την έναρξη των εργασιών για να δημιουργήσουμε την πρόσβαση προς τα βάθρα του γεφυριού, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προκαταρκτικές ερευνητικές γεωτρήσεις και να συνταχθεί στη συνέχεια η γεωτεχνική μελέτη, σώζουμε το φετινό καλοκαίρι σαν περίοδο του συνολικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του έργου. Ήδη λόγω και της γενικότερης κατάστασης έχουν χαθεί 2-2,5 μήνες, εάν δεν ξεκινάγαμε τώρα υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η περίοδος του καλοκαιριού. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, ξεκινάμε με μια πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι η έναρξη αυτή θα έχει και ένα αίσιο τέλος, αν και γνωρίζουμε πόσο πολύ δύσκολο είναι το εγχείρημα στο οποίο έχουμε μπει όλοι σαν φορείς ακόμη και ως φυσικά πρόσωπα». Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων ευχαρίστησε την ΤΕΡΝΑ και προκαταβολικά κάθε χορηγό που θα μπει σαν συμμέτοχος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, προσθέτοντας πως είναι  θέμα του φορέα που δημιουργήθηκε να αξιοποιήσει και τις μικρές δωρεές πολιτών.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλης Κασκάνης αναφέρθηκε στην αρχή ενός δύσκολου εγχειρήματος, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο καιρός. «Ας μην έχουμε την πίεση του χρονοδιαγράμματος. Να υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ των φορέων ώστε να μην κάνουμε λάθη», σημείωσε.

Δείτε βίντεο από τις εργασίες εδώ

 

Πηγή:vimanews.gr