Ηλεκτρονική «τσιμπίδα» για αυθαίρετα και πολεοδομικές παραβάσεις

251

  

Ενεργοποιούνται από τις αρχές του νέου έτους δύο νέα πληροφοριακά συστήματα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Συγκεκριμένα σε λειτουργία μπαίνουν η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων που υπολογίζεται ότι αφορά πάνω από 50.000 κτίσματα κι ένα ολοκαίνουριο ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών αυθαιρεσιών.

Κατά τις διαδικασίες ελέγχου των υπαγωγών αυθαιρέτων στους νόμους της τακτοποίησης θα εξετάζονται συγκεκριμένες παράμετροι, όπως της πληρότητας και εγκυρότητας των δικαιολογητικών και της παλαιότητας του κτιρίου.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, είναι «από αρχές του 2019 οτιδήποτε αφορά ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, από την αρχική πράξη διαπίστωσης μέχρι όλη τη διαδικασία που ακολουθεί η πορεία ενός αυθαίρετου κτίσματος θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά και θα ακολουθεί την οδό διαφάνειας»

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος καταγγελιών, η διαδικασία θα γίνεται ως εξής: Το νέο εργαλείο θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ενώ με την καταβολή σχετικού παραβόλου θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στη συνέχεια οι ελεγκτές δόμησης, οι οποίοι θα κληρώνονται μέσω του αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των υποβληθεισών καταγγελιών. Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης, θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος ώστε η διαδικασία να είναι αποτελεσματική και να μην γίνονται υπερβολές.

Η λειτουργία των νέων συστημάτων συνδυάζεται με το νέο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης», που άνοιξε από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, ο αριθμός των οποίων μέχρι σήμερα ξεπερνά τους 3500 εγγεγραμμένους.

Σύμφωνα µε τελευταία απολογιστικά στοιχεία του ΤΕΕ, ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν γίνει µε τις τρεις διαδοχικές ρυθμίσει από το 2011 έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 1.073.305.

sofokleousin.gr