Ελληνικό: Τα μνημεία «εκδικούνται» τα νέα έργα! – Που οδηγεί η κόντρα Lamda – κυβέρνησης.

238

  

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ της Lamda Development και της κυβέρνησης, για την ευθύνη των καθυστερήσεων στο έργο του Ελληνικού και ταυτοχρόνως από ανακοινώσεις των δύο πλευρών προκύπτει ότι ανεξαρτήτως εκλογικών εξελίξεων τινάζονται οριστικά στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα του έργου.

Στον πυρήνα της νέας αντιπαράθεσης, που ξέσπασε με δημόσιες ανακοινώσεις μεταξύ της Lamda Development και της κυβέρνησης βρίσκεται η πρόβλεψη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη για την πολεοδόμηση της  έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όσον αφορά την πρόβλεψη της ότι απαιτείται:

α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,
β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Χρονοβόρες και επισφαλείς διαδικασίες

Η πλευρά του επενδυτή δίνει το μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους αρχαιολόγους ως επικυρίαρχους για την τύχη των μελετών και των σχεδίων ανάπτυξης των ακινήτων στο Ελληνικό», ενώ η κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι οι σχετικές προβλέψεις της ΚΥΑ «δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Αυτά σημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται τα έργα στο Ελληνικό να αρχίζουν άμεσα, καθώς η απαίτηση του επενδυτή περί απεμπλοκής του υπουργείου Πολιτισμού και των αρχαιολόγων από την πολεοδόμηση της έκτασης και τα έργα του Ελληνικού, ακόμη και αν γίνει αποδεκτή, απαιτεί χρονοβόρες και εκ νέου επισφαλείς διαδικασίες συνολικής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την επένδυση.

Εξ αντικειμένου λοιπόν, τα νέα δεδομένα θέτουν υπο επανεξέταση και την δέσμευση της ΝΔ, ότι «τα έργα στο Ελληνικό θα αρχίσουν σε μία εβδομάδα», στην περίπτωση, που οι  εκλογικές εξελίξεις φέρουν το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Η Lamda Development

Η Lamda Development με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση δημιουργεί απροσπέλαστα εμπόδια» για την επένδυση στο Ελληνικό και με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που της κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σημειώνει ότι η ΚΥΑ, «εμμένει σε θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια, τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου». Επίσης μιλάει για «αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις  συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Lamda Development έχει ως εξής:

«Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα, η Εταιρεία τοποθετείται ως εξής:

Η ΚΥΑ εμμένει σε θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:
α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,
β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα  και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείου Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθεαυτής της επένδυσης.

Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις  συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών  η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή»

Η απάντηση του ΥΠΕΝ

Γ. Σταθάκης: Eμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη η εταιρία κωλυσιεργεί τόσους μήνες απαντά με δήλωση του ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, που εισήλθε σε μια εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι δε αλλαγές που υποστηρίζουν ότι αιφνιδιαστικά προέκυψαν σήμερα, δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, με περισσότερο μπετόν και άρα λιγότερο πράσινο, με περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο χώρο.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, η αποκάλυψη είναι καλοδεχούμενη καθώς οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

ecopress.gr