“Εξοικονομώ ΙΙ”: Στόχος του ΥΠΕΝ η ενεργοποίηση του συστήματος σήμερα

161

  

Θέμα συμβατότητας των πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας, προτάσσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να δικαιολογήσουν την πολύωρη αναμονή των πολιτών για την ενεργοποίηση του Προγράμματος “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”.

Την περασμένη Παρασκευή, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα του Εξοικονομώ θα άνοιγε σήμερα, προκειμένου να εξοικειωθεί ο κόσμος με το σύστημα και να δοθεί περισσότερος χρόνος προετοιμασίας. Όπως όλα δείχνουν ο χρόνος και πάλι δεν ήταν αρκετός.

Η ενημέρωση που είχαν οι μηχανικοί ήταν ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι. Μέχρι πριν από λίγο, το σύστημα ήταν εκτός λειτουργίας, μολονότι χωρίζει ένα κλικ τους ενδιαφερόμενους από το πρόγραμμα που περιμένουν χιλιάδες πολίτες για να αναβαθμίσουν τις κατοικίες του.

Ο ιστότοπος exoikonomisi.ypen.gr, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, λειτουργεί από την περασμένη Πέμπτη. Μέσω της ιστοσελίδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης σε αυτό. Όχι όμως και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι στόχος του προγράμματος παραμένει η ενεργοποίηση του συστήματος σήμερα.

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης είναι συνολικού προϋπολογισμού 209 εκ. ευρώ και προβλέπει επιδότηση έως και 70%. Οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με κριτήρια το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση.

Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση. Επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο μόνο εάν οι επιπλέον της μίας αιτήσεις αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία. Για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση.

Όλες οι επεμβάσεις ανακαίνισης – ενεργειακής αναβάθμισης και όλες οι επιθεωρήσεις από ενεργειακό επιθεωρητή θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Αν κάποιος είχε εκδώσει εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πριν από τις 26 Νοεμβρίου 2017 πρέπει να το επανεκδώσει.

Mαριάννα Τζαννέ

newmoney.gr