Ηλεκτρολόγος Μηχανικός υποψήφιος σε παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας

253

  

Ο κ. Ιωάννης Εμμανουήλ Κοσμαδάκης είναι φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ στην Πάτρα. Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής του ζωής έχει ασχοληθεί αρκετά με την έρευνα πάνω στο κομμάτι της βιο-ηλετρονικής με τη δημοσίευση άρθρων (papers) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ ήταν υποψήφιος σε πανελλήνιο διαγωνισμό ανάδειξης των καλύτερων διπλωματικών εργασιών (στους τομείς της βιοηλεκτρονικής) στον οποίο εντάχθηκε στις τρεις πρώτες θέσεις.

Μεγαλώνοντας σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας ανακάλυψα από μικρός τις προοπτικές του εναλλακτικού τουρισμού. Το τελευταίο εξάμηνο και έχοντας ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις μου με την Πολυτεχνική σχολή που φοιτώ αποφάσισα να εξερευνήσω τις προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο του εναλλακτικό τουρισμού και που όμως δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα”, αναφέρει ο ίδιος περιγράφοντας την κεντρική ιδέα, στην οποία βασίστηκε το καινοτόμο πρότζεκτ του.

Και συνεχίζει:

Έχοντας την ιδέα για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας με στόχο την προάσπιση του αλιευτικού τουρισμού (αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις δύο σελίδες/εταιρίες στην Ελλάδα με τον ίδιο στόχο) αποφάσισα να πάρω μέρος στο Blue Hackathon 2019, έναν διαγωνισμό που υλοποιήθηκε από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Patras Science Park), στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου Blue_Boost (Πρόγραμμα Interreg ADRION) και που είχε στόχο την ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών στους τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης.  

Καταφέρνοντας να εξασφαλίσω με την ομάδα μου την πρώτη θέση στο διαγωνισμό αποφάσισα να συνεχίσω παρακολουθώντας σεμινάρια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ενώ παράλληλα εντάχθηκα στο κύκλο της προ-θερμοκοιτίδας «RE-STARTUP Patras», ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το POS4work (POS Coworking Space) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (University of Patras) και έχει στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και την δημιουργία μιας σταθερής δομής στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Πάτρα”.

Περιγραφή project

Στόχος του κ. Κοσμαδάκη είναι η ‘Fisea – Book your fishing holidays‘ να εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα παροχής ολοκληρωμένων αλιευτικών εκδρομών με στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων, καταπολέμηση της υπεραλίευσης και κυρίως την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα** . Μέσω μιας user-friendly διεπαφής (website & mobile application) o τουρίστας θα έρχεται σε επαφή με πακέτα αλιευτικών εκδρομών, θα συγκρίνει και θα επιλέγει τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν (αλιευτική εκδρομή, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο, εστιατόρια) εύκολα και με πλήρη διαφάνεια, αφού θα έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει το ιστορικό και τις αξιολογήσεις του αλιέα (οι οποίες ακολουθούν πολιτική μηδενικής ανοχής στις ψευδείς κριτικές με την χρήση της τεχνολογίας blockchain) όσον αφορά προηγούμενες αλιευτικές εκδρομές στην περιοχή που τον ενδιαφέρει. Γαστρονομικές συνταγές, προτάσεις για δραστηριότητες στην εκάστοτε περιοχή , οι οποίες θα έχουν επιλεγεί προσεκτικά από την ομάδα του fisea και θα βασίζονται σε τοπικούς τουριστικούς οδηγούς κλπ., καθώς και αναλυτικές προγνώσεις καιρού, που θα έρχονται να συμπληρώσουν την συνολική εμπειρία του τουρίστα.

**Υπάρχουν ήδη μόλις δύο σελίδες/εταιρίες στην Ελλάδα που δουλεύουν πάνω στο κομμάτι του αλιευτικού τουρισμού.

Αυτή τη στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό το στάδιο ανάπτυξης της ιδέας ο νεαρός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, δουλεύει από κοινού με τον συμφοιτητή του κ. Θέμη Βουτσή, πάνω στην δημιουργία του prototype τους:  Ένα website που θα εξασφαλίζει την πλειοψηφία του συνόλου των υπηρεσιών τους. Παράλληλα με το κομμάτι της ανάπτυξης αφιερώνονται και στη μελέτη του νομοθετικού πλαισίου, ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για κάθε επιχείρηση και φυσικά προτόγνωρο για έναν Μηχανικό. 

Υποψηφιότητα

Πριν λίγες μέρες ο κ. Κοσμαδακης ενημερώθηκε, ότι το project  ‘Fisea – Book your fishing holidays‘ είναι υποψήφιο στο Youth Citizen Entrepreneurship Competition στην κατηγορία Best Project Tourism 2019, έχοντας την τιμή να είναι ένας από τους δύο υποψηφίους, που εκπροσωπούν την χώρα μας στην κατηγορία του τουρισμού.

Το Youth Citizen Entrepreneurship Competition είναι ένας παγκόσμιος διαδικτυακός διαγωνισμός,  που δίνει τη δυνατότητα στους νέους (ηλικίας 15-35 ετών) από όλο τον κόσμο να υποβάλουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες και τα έργα τους με κοινωνικό αντίκτυπο με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικότερων κοινωνικών, οικονομικών & περιβαλλοντικών ζητημάτων του πλανήτη μας.

Οι νικητές θα αναδειχθούν κατόπιν διαδιακασίας αξιολόγησης η οποία αφορά το επιχειρηματικό πλάνο, την αλληλεπίδραση με άλλους συμμετέχοντες κλπ., ενώ μέσα στα κριτήρια εντάσσεται και το αποτέλεσμα ανοιχτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η οποία διεξάγεται μέχρι τις 31/8 και έχει αυξημένη βαρύτητα.

 

👉 Η υποψηφιότητά του fisea μπορεί να υποστηριχτεί: 

α) ψηφίζοντας ηλεκτρονικά πατώντας στο σύνδεσμο: https://www.entrepreneurship-campus.org/ideas/24/16780, γράφοντας το email σας, επιβεβαιώνοντας το πατώντας στο σχετικό σύνδεσμο που θα σας σταλεί σε αυτό ΚΑΙ(!) τέλος πατώντας το κουμπί VOTE NOW! στο κάτω μέρος της σελίδας
β) κάνοντας share το σχετικό post από την σελίδα του στο Facebook: 

https://www.facebook.com/iekosmadakis και ενημερώνοντας τους φίλους σας.