Ημερίδα των Μηχανικών για τις επισκευές των σεισμόπληκτων

125

  

Περισσότερες από τέσσερις ώρες κράτησε η ημερίδα που έγινε στο Διοικητήριο το πρωί της περασμένης Πέμπτης με αντικείμενο τεχνικά θέματα για τα κτίρια που επλήγησαν από τους σεισμούς της 26ης Οκτωβρίου 2018 και την αποκατάστασή τους.

Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΤΕΕ.

Μετά τις εισηγήσεις δόθηκε η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους μηχανικούς του νησιού μας οι οποίοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τις επισκευές των κτιρίων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να λύσουν «δύσκολες εξισώσεις» μέσα στην τουριστική περίοδο.

Οι μηχανικοί του υπουργείου έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες, έκαναν αναλύσεις και πρόβαλαν οπτικό υλικό που βοήθησε στην κατανόηση επιμέρους ζητημάτων με τις συνέπειες του Εγκέλαδου.

Μεταξύ αυτών που επισημάνθηκαν ήταν η ηλικία κάθε κτιρίου που παίζει ρόλο για τη συμπεριφορά του σε ένα σεισμό, καθώς επίσης και η συντήρησή του.

Οι βλάβες των σεισμοπλήκτων χωρίζονται σε γενικού και τοπικού χαρακτήρα.

Τα ερωτήματα της κοινής γνώμης εστιάζονται στον τρόπο της επισκευής και στην αποζημίωση.

Γι’ αυτό οι μηχανικοί ανέφεραν πως πρέπει να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αποφάσεις και σύμφωνα με αυτές χρειάζεται οριοθέτηση της περιοχής που έχει σεισμόπληκτα και προσδιορισμός της χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Έγινε αναλυτική ενημέρωση για το πότε δίνεται δωρεάν κρατική αρωγή στα σεισμόπληκτα και τι ισχύει με τα εγκαταλελειμμένα, καθώς και τα χρηματικά ποσά που δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι ανάλογα με το είδος του κτίσματος.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα 860 αυτοψίες και το 60% των κτιρίων έχουν βγει «πράσινα», δηλαδή είναι κατοικήσιμα.

Οι μηχανικοί της Ζακύνθου αναφέρθηκαν σε γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρεί και ζήτησαν να λειτουργήσει το γραφείο του ΤΑΣ στο νησί, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έδωσαν οι τοπικές αρχές. Οι μηχανικοί του υπουργείου απάντησαν ότι βρίσκονται πολύ συχνά στη Ζάκυνθο και έχουν γραφείο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και τηλέφωνο για όποιον χρειαστεί πληροφορίες.

Σημαντικά ήταν τα ερωτήματα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία που έχουν πάθει ζημιά αλλά δεν έχουν επισκευαστεί ακόμα πλήρως γιατί η τουριστική περίοδος ξεκίνησε. Η επισκευή που έκαναν είναι καμουφλάζ σε τοίχους και κολώνες και αναμένουν τις εγκρίσεις των φακέλων τους. Ωστόσο μέχρι τώρα μόνο 10 φάκελοι έχουν κατατεθεί από σεισμόπληκτα κτίρια. Οι μηχανικοί του υπουργείου είπαν ότι χρειάζεται προσοχή και καμία παραβίαση του νόμου.

Δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα:

ermisnews.gr