Η ΔΕΗ ξαναβλέπει τα Σκόπια

48

  

deiΝέο άνοιγμα επιχειρεί η ΔΕΗ στα Βαλκάνια, αυτή τη φορά συμμετέχοντας στο διαγωνισμό για την κατασκευή και εκμετάλλευση Υδροηλεκτρικών Σταθμών στον ποταμό CRNA της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Η σχετική απόφαση επισφραγίστηκε από το ΔΣ της εταιρείας τον περασμένο μήνα ενώ προ ημερών η ελληνική εταιρεία κατέθεσε την μοναδική προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ. 

Το έργο αφορά στην κατασκευή λειτουργία και συντήρηση του υδροηλεκτρικόυCebren με ενδεικτική ισχύ 333MW, την παραχώρηση του υφιστάμενου υδροηλεκτρικού Tikves ισχύος 92MW ενώ υπάρχει option για το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτορυγία του υδροηλεκτρικού OrlovKamen. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία κοινής εταιρείας με την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας ELEM, στο οποίο η τοπική εταιρεία θα εισφέρει το σταθμό Tikves. Το jv θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. 

Η συγκεκριμένη κίνηση της ΔΕΗ αποτελεί την τρίτη κατά  σειρά απόπειρα της εταιρείας για βαλκανικό άνοιγμα τους τελευταίους μήνες, μετά την ίδρυση θυγατρικών σε Τουρκία και Βουλγαρία, οι οποίες όμως έχουν ως βασικό αντικείμενο το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και όχι την ηλεκτροπαραγωγή. 

Στα δε Σκόπια η ΔΕΗ έχει συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς, ακόμη και για τα συγκεκριμένα υδροηλεκτρικά, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν οι προσπάθειες με χαρακτηριστικότερο το ναυάγιο στο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του θερμικού σταθμού Νεγκοτίνο, με την πώληση να ακυρώνεται μόλις πλειοδότησε η ΔΕΗ.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:capital.gr