Η μελέτη των παραδοσιακών οικισμών

233

  

Η παρουσίαση της μελέτης ανάδειξης των οικισμών της Δημοτικής Κοινότητας Τυλίσου ως παραδοσιακών, θα γίνει αύριο στις 7 το απόγευμα στη Τύλισο, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Μπότης Θαλασσινός», από τους μελετητές του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Πρόκειται για την τρίτη παρουσίαση των αναπτυξιακών μελετών του Δήμου Μαλεβιζίου, που γίνεται σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Έχει γίνει η απογραφή του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού πλούτου 20 οικισμών του Μαλεβιζίου από 20 ομάδες και περισσότερους από 100 μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ, όλων των ειδικοτήτων.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται πλήρεις φάκελοι για κάθε οικισμό, με σχέδια, τεύχη τεκμηρίωσης και αναλυτικές τεχνικές εκθέσεις με τα στοιχεία της γεωγραφικής και ιστορικής ταυτότητας, της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας, την απογραφή του πολεοδομικού του πλούτου, πλούσιο υλικό τεκμηρίωσης (χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, βίντεο, κλπ), προτεινόμενες παρεμβάσεις, όροι δόμησης και προστασίας, κ.α.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ολοκληρώνουμε στη Τύλισο την παρουσίαση των μελετών ανάδειξης των οικισμών μας ως παραδοσιακών. Μέσα από γόνιμο διάλογο με κατοίκους και τοπικούς φορείς, δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας ανοίξουν νέους δρόμους σε ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε την ιστορία του Μαλεβιζίου. Μια τεράστια προσπάθεια, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ίδια έσοδα του Δήμου μας και μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο για το Μαλεβίζι και τους κατοίκους του».

Το έργο είχε προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του έγινε από ίδιους πόρους του Δήμου Μαλεβιζίου.

 

ert.gr