Κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το έργο του Κτηματολογίου

76

  

aerof

Τον κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο του Κτηματολογίου το 2020 αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του Ποταμιού κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθήνας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).

Οι ίδιοι αναφέρουν:

Από τον Απρίλιο του 2014 βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης 28 επιμέρους έργα – μελέτες συνολικού κόστους 572 εκατ. ευρώ που αφορούν συνολικά την κτηματογράφηση της μη κτηματογραφημένης έκτασης της Ελλάδας. Πρόκειται για την τέταρτη γενιά κτηματογράφησης η οποία αφορά το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας (16 εκατομμύρια δικαιώματα) και καλύπτει μια έκταση 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Η διαδικασία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων έχει μπλοκάρει, με το Κτηματολόγιο να επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, ενώ στις έξι από τις 28 μελέτες-συμβάσεις έγιναν από τις εταιρείες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό εκπτώσεις από 20% έως 35%, για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5% μόλις. Παράλληλα, ισπανική εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό προχώρησε σε καταγγελία προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) για  προσυμφωνημένες προσφορές μεταξύ των μειοδοτριών εταιρειών με σκοπό να θέσουν την ίδια εκτός, οδηγώντας σε πάγωμα τη διαδικασία της συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών.

Οι βουλευτές ρωτούν εάν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2020, εάν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση σε περίπτωση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα ολιγοπωλιακών πρακτικών (καρτέλ) στους δημόσιους διαγωνισμούς.

 

Πηγή: gothess.gr