Κατάθεση ιδεών για ανάπλαση Αθήνας

206

  

Επτά χρόνια μετά την προκήρυξη του τελευταίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Αθήνα (Re-think Athens), η πολιτεία ζητεί και πάλι τις ιδέες των αρχιτεκτόνων και των πολεοδόμων για το κέντρο της πρωτεύουσας. Ο νέος διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε χθες, αφορά την ανανέωση εννέα περιοχών του κέντρου, ανάμεσα στις οδούς Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού, με ζητούμενο την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από το υπουργείο Υποδομών (μια στρέβλωση, καθώς το αρμόδιο για τις αναπλάσεις υπουργείο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος), με τη βοήθεια της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», της εταιρείας που ιδρύθηκε ως συνεχιστής του έργου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ).

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, «η ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου έχει ως ζητούμενο τη δημιουργία ισότιμης σχέσης των περιοχών που το απαρτίζουν και τη διάρθρωση των λειτουργιών του, ώστε να το μετατρέψουν σε τόπο προορισμού, σε περιοχή κατοικίας, σε χώρο εργασίας, παραδοσιακού ή σύγχρονου εμπορίου, παραδοσιακής βιοτεχνίας, πολιτισμού και αναψυχής και ταυτόχρονα να αναδείξουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του κέντρου».

Οι διαγωνιζόμενοι αρχιτέκτονες καλούνται να επικεντρώσουν τις προτάσεις των παρεμβάσεών τους σε εννέα σημεία:

1. Κεραμεικός – Τεχνόπολη – Ιερά Οδός.

2. Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή.

3. Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου – Αθηνάς.

4. Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Αγιοι Θεόδωροι.

5. Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα.

6. Δημαρχείο – Αθηνάς.

7. Πλατεία Ομονοίας.

8. Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο.

9. Αθηνάς – Ερμού – Μοναστηράκι.

Ειδικά για τον διαγωνισμό, η «Ανάπλαση Αθήνας» θα λειτουργήσει την ιστοσελίδα www.athensanaplasis-competition.gr. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν προθεσμία έως τον Ιούνιο και οι προτάσεις θα κριθούν από εξαμελή επιτροπή ειδικών. Οι προτάσεις θα κριθούν με βάση τη γενική τους σύλληψη, την περιβαλλοντική προσέγγιση, τη χωροθέτηση των λειτουργιών και, φυσικά, τον ρεαλισμό τους. Το πρώτο βραβείο θα λάβει 58.000 ευρώ, το δεύτερο 42.500 ευρώ και το τρίτο 28.000 ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr