Κτηματολόγιο: διευκολύνσεις στην τελική ευθεία – τί πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες.

98

  

Διευκολύνσεις στο παρά πέντε των προθεσμιών κτηματογράφησης, φέρνει και επίσημα το Κτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η ανοδική πορεία συμμετοχής που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία για τις περιοχές των οποίων οι προθεσμίες έληξαν τον Σεπτέμβριο, το κοντέρ έδειξε 60% στο ποσοστό υποβολής δηλώσεων.

Από την άλλη, για όσους είναι ασυνεπείς ή κωλύονται να προχωρήσουν σε ενέργειες, ο Φορέας δίνει ραντεβού και εκπρόθεσμα – αρκεί αυτό να κλειστεί κατά την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα, για όσους ιδιοκτήτες υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, υπάρχει η δυνατότητα το τέλος να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας και σε έως 9 δόσεις, ενώ παρέχονται από τα ανάδοχα σχήματα δωρεάν παροχές υπηρεσιών από δικηγόρους και τοπογράφους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση, για εκείνοους που θα καθυστερήσουν να υποβάλλουν δηλώσεις, αυτό δεν θα σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους αλλά συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησης της, δηλαδή μεταβίβαση ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ δεν αποκλείονται οι δικαστικές περιπέτειες. Ταυτόχρονα, στις αρχές του έτους, πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα, πράγμα που θα φέρει και αυξημένο κόστος – οπότε η ασυνέπεια θα έχει… επιπτώσεις!

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, άνω του 60% είναι το ποσοστό υποβολής δηλώσεων για τις περιοχές που η διορία έληξε το Σεπτέμβριο. Όπως προκύπτει από την διαδικασία κτηματογράφησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τα εκτιμώμενα 39,1 εκ. συνολικά δικαιώματα στην Ελλάδα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 12,9 εκ. (33%), είναι σε εξέλιξη 22,7 εκ. (58%), εκκρεμούν 2,7 εκ (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, ενώ πρέπει να ενσωματωθούν ακόμα 0.8 εκ (2%) από ειδικές περιπτώσεις.

Το Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας και Λάρισας καθώς και στις νήσους Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος. Το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά τον τεχνικό και συμβατικό στόχο του 55% που εξ αρχής είχε τεθεί με τους αναδόχους, με την τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων να δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 57% και αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το 63% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Μάλιστα, στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων φτάνει στο 75% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Σημειώνεται ότι η κτηματογράφηση στις συγκεκριμένες περιοχές συνεχίζεται για ακόμη δύο εβδομάδες για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία.

Όπως τονίζει το Κτηματολόγιο, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. «Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αναμένεται με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας να εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης ένα κρίσιμο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη που σκοπεύει να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως έχει αποκαλύψει το economix.gr, με βάση τοην πρόταση του ΤΕΕ. Στο χάρτη αυτόν θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Διευκολύνσεις πολιτών

•Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

•Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους Αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

•Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

•Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.

•Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Υπενθυμίζεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

economix.gr