Κτηματολόγιο: Προ των πυλών η προανάρτηση για 550.000 ιδιοκτήτες στην Αθήνα

148

  

Σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει η προανάρτηση για τον Δήμο της Αθήνας, γεγονός που σημαίνει πως 550.000 ιδιοκτήτες που έχουν 700.000 ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας και έχουν δηλώσει 1.250.000 δικαιώματα το 2008 (πληρώνοντας 35 ευρώ) θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου – σε περίπτωση λάθους- να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ο συντονιστής του έργου  της Αθήνας, Γιώργος Δημητρίου, αναφέρει πως ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν sms στα κινητά τους και e-mail ώστε να είναι ενήμεροι για την έναρξη της προανάρτησης.

Όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και ελεγχθεί από τον ανάδοχο, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, θα αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν χρησιμοποιώντας κωδικούς του Taxisnet σε διάστημα δύο μηνών να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη και στην περίπτωση αυτή, να υποβάλουν αίτηση για επανεξέταση των στοιχείων.

Σε ό, τι αφορά την περιοχή μόνο του Δήμου Αθηναίων, όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμα την ακίνητη περιουσία τους μπορούν έως τη Μ. Δευτέρα να το κάνουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας. Από τη Μ. Δευτέρα και μετά το Γραφείο Κτηματογράφησης μετακομίζει στο Γαλάτσι, στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Ωστόσο, όσοι από τους ιδιοκτήτες χάσουν και αυτή την τελευταία ευκαιρία και δεν πάνε να τα δηλώσουν, μπορούν κατά τη φάση της προανάρτησης να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο. Όσοι δεν το κάνουν τα ακίνητά τους θα χαρακτηριστούν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων δεν απαιτείται να μεταβούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης μιας και όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Από την ημερομηνία έναρξης της προανάρτησης και για δύο μήνες, δηλ. από τις 22 Απριλίου έως τις 24 Ιουνίου 2019 οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή e- Κτηματολόγιο με χρήση των κωδικών Taxisnet να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγραπτέων δικαιωμάτων που τους αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων, όπως αυτά έχουν συμπεριληφθεί στη βάση της προανάρτησης, ώστε να επαληθεύσουν την ορθότητά τους.

Στα στοιχεία εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία ή διαπιστώνουν παραλείψεις, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ατελώς αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, μέσα στην προαναφερόμενη ημερομηνία, είτε στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση ad@proanartisi-athina.gr είτε με κατάθεση αίτησης στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στην Αθήνα στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

Οι προθεσμίες για το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης

Σε εξέλιξη στο μεταξύ είναι το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης και, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ένα εκατ. δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 7,5% των 16,5 εκατ. δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Οι παρατάσεις που έχουν δοθεί έχουν ως εξής:

Έως 23 Απριλίου για το μισό Ηράκλειο
Έως 24 Απριλίου για περιφέρειες Καβάλας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Αιτωλίας και Αιτωλοακαρνανίας (σε ένα τμήμα)
Έως 3 Μαΐου για τις ΠΕ Πιερίας, Ευρυτανίας/Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λασιθίου
Έως 13 Μαΐου σε περιοχές των δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων
Έως 20 Μαΐου στις ΠΕ Καλύμνου /Καρπάθου /Κω και Ρόδου
Έως τις 24 Μαΐου για τις ΠΕ Λακωνίας και Αιτωλοακαρνανίας (στο υπόλοιπο τμήμα)

 

newmoney.gr