Με επενδύσεις 2,5 δις ευρώ και το “βλέμμα” στην επόμενη μέρα της αγοράς ενέργειας το 10ετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.

150

  

Σημαντικά αναβαθμισμένο είναι το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2020-2029 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον ΔΕΣΦΑ, αντανακλώντας και επιβεβαιώνοντας τόσο τον σημαίνοντα ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα εν μέσω διαδικασιών ενεργειακής μετάβασης αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Διαχειριστής εξαγγέλλει μέσω του προγράμματος 2.5 δις ευρώ επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο Διαχειριστής ενημερώνει τον κάθε ενδιαφερόμενο πως η περίοδος της Δημόσιας Διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τις 02.09.2019, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ανάμεσα στα έργα που περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στο σχέδιο προγράμματος ανάπτυξης 2020-2029 ξεχωρίζουν τόσο έργα που αφορούν την σύνδεση Χρηστών και έχουν να κάνουν με εν εξελίξει ή υπό σχεδιασμό μεγάλες επενδύσεις (π.χ. Μετρητικός Σταθμός στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (ADG IV)), καθώς και έργα που αφορούν την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Αναφορικά με την επένδυση στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση Μετρητικού Σταθμού στην ευρύτερη περιοχή της βιομηχανίας «Αλουμίνιον της Ελλάδος», με σκοπό την τροφοδότηση φυσικού αερίου στις νέες εγκαταστάσεις «Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου Άγιος Νικόλαος ΙΙ».

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση των έργων αυτών σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά φυσικού αερίου και να ενισχύσει σημαντικά την διείσδυση του καυσίμου στην αγορά τόσο στο κομμάτι των οικιακών καταναλώσεων όσο και στο βιομηχανικό τομέα. Τέτοια έργα είναι η σύνδεση με τους σταθμούς CNG της ΔΕΠΑ σε Κομοτηνή και Τρίπολη ή η σύνδεση της βιομηχανίας KAVALA Oil και ΕΛΒΑΛ με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, όπου κοινή συνισταμένη αυτών είναι η έλευση του αερίου σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, τηρούμενων των οικονομικών προϋποθέσεων. Ενόσω η λίστα των νέων έργων εμφανίζεται ιδιαίτερα μακροσκελής, πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε πως για μια σειρά έργα από αυτά περισσότερο ως προτάσεις και «σκέψεις» εμφανίζονται παρά ως τεκμηριωμένες επενδυτικές επιλογές, όπως αποτυπώνεται στο υπό εξέταση πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εικονικοί αγωγοί σε Δωδεκάνησα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου στόχος είναι η τροφοδοσία φυσικού αερίου σε Δωδεκάνησα και στα νησιά του Β. Αιγαίου, αντίστοιχα. Εντούτοις, σημειώνεται, πως οι αναγραφόμενοι προϋπολογισμοί είναι προκαταρκτικοί, δεδομένου ότι οι βασικές μελέτες δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί.

Ειδικότερα, τα έργα αυτά αφορούν στη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού (εικονικός αγωγός) για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) προς ένα κεντρικό νησί των Δωδεκανήσων (π.χ. Ρόδο, Πάτμο, Κάρπαθο, Κάλυμνο και Κω) ή του Βορείου Αιγαίου (π.χ. Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία) αντίστοιχα, για τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα νησιά θα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με τοπικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Τέλος, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος του προγράμματος, ο προϋπολογισμός για τα έργα τριετούς ανάπτυξης ανέρχεται σε 473.857.000 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προγράμματος Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2029 φτάνει τα 2.5 δις ευρώ.

energypress.gr