Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες αποφάσισε διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό

169

  

Οι δασικοί χάρτες ήταν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποίηθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητήματα που απασχόλησαν τη διυπουργική ήταν:

  • H καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχεί- ων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει.
  • Η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης).
  • Η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες με βάση τη νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Η διυπουργική έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με στόχο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών. Τις κατευθύνσεις αυτές θα επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά της διοίκησης και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ από την ημέρα έναρξης των αναρτήσεων και προετοιμάζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, Υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).

Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης είπε: «Όλα καλά, κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα γίνουν και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν θα επηρεασθούν καθόλου η αγροτική εκμετάλλευση και οι επιδοτήσεις».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργοί Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος και οι υφυπουργοί Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης.

-«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και στη συνέχεια οι χάρτες από τις παραλιακές ζώνες είναι προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου που έχουμε αναλάβει ως δέσμευση» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή στη Λαμία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σταθάκη απέκλεισε να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών λέγοντας ότι «είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. ‘Αλλωστε υπάρχει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από αεροφωτογραφίες του παρελθόντος όπου οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί μπορούν να λύνουν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Μιλάμε για εκείνα που μπορούν να λυθούν…”. είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση της Δασικής νομοθεσίας και μιλώντας για τα χωροταξικά τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το χωροταξικό για τον Τουρισμό που είχε ακυρωθεί και στη συνέχεια το χωροταξικό για τις λατομικές ζώνες ενώ τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα χωροταξικά των Περιφερειών.

Παράλληλα την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης της κύρωσης των Δασικών Χαρτών, την επανεκκίνησή της με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά και συμμετοχή των δήμων στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ανάλογο αίτημα αναστολής, όπως είναι γνωστό, έχει υποβάλλει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Το θέμα απασχόλησε την Παρασκευή τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. Όπως τονίσθηκε, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί κά.

Η ΚΕΔΕ ζητά να ληφθούν υπόψη και αυτά, καθώς και να εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων, που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση, να παραταθεί για έξι μήνες το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων και να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.

tee.gr