Ο Σπίρτζης βάζει κανόνες στον Μορέα

124

  

erga_Δύο κινήσεις με υψηλούς συμβολισμούς για τον τρόπο που πολιτεύεται στο κρίσιμο υπουργείο Υποδομών, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σπίρτζης.

 

Η πρώτη αφορά την απόφασή του για επεναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης του Μορέα. Η σύμβαση για να περάσει από τη Βουλή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον παραχωρησιούχο.

Σύμφωνα με το αίτημα του κ. Σπίρτζη θα πρέπει να δεχθεί η εταιρεία να προχωρήσει:

– Στη μείωση των διοδίων και τον προσδιορισμό τους με δείκτες που θα λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας.

– Στην παροχή 50 ελεύθερων διελεύσεων σε ακτίνα 25 χλμ. από τη μόνιμη κατοικία, όπου δεν υπάρχει ασφαλής εναλλακτική όδευση.

– Στην ελεύθερη διέλευση των ΑμεΑ και ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

– Στην εγκατάσταση ενιαίου, ηλεκτρονικού, αναλογικού, χιλιομετρικού συστήματος χρέωσης των διοδίων.

– Στη διακοπή των διώξεων των πολιτών που αντιδρούν στα διόδια.

«Σε περίπτωση που όλες οι παραχωρήσεις συμφωνήσουν στα παραπάνω, θα έρθει νέα συμφωνία για ψήφιση και επομένως και η σύμβαση του Μορέα» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη σύμβαση του Μορέα και ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο με βάση την υφιστάμενη σύμβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, από τα 905 εκατ. ευρώ του έργου (844 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός και τα 68 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης καθυστέρησης έναρξης της παραχώρησης), έχουν δοθεί από το Δημόσιο 359 εκατ. ευρώ, ενώ ο παραχωρησιούχος έχει λάβει 128 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ (το δάνειο της οποίας ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ).

Στο μετοχικό σχήμα της σύμβασης παραχώρησης του οδικού άξονα (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα) που κατασκευάζει και διαχειρίζεται η κοινοπραξία Μορέας, συμμετέχουν οι όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ και Intracom Holdings.

 

Πηγή:ered.gr