Στη Βουλή το ν/σχ για την ανάπλαση στο Μάτι – Τι περιλαμβάνει

144

  

Ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπλαση στο Μάτι με επισπεύδοντα τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Η βασικότερη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ως τον Ιούλιο του 2020 και με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου να εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο για τα περίπου 7.900 στρέμματα στα όρια των δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα –Νέας Μάκρης, που καταστράφηκαν με τη μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο στο νομοσχέδιο δεν διευκρινίζεται αν θα ληφθεί υπόψη το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά», που θα  εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα  λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Η διοίκησή της θα αποτελείται από τον πρόεδρο – εκπρόσωπο της περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του περιφερειακού Συμβουλίου, και 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά.

Ο νέος φορέας θα στελεχωθεί από προσωπικό των δήμων και της περιφέρειας Αττικής και θα μπορεί να αναθέτει μελέτες και δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά. Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από πόρους του ειδικού λογαριασμού, που είχε δημιουργηθεί πριν από ένα χρόνο, δωρεές από ιδιώτες και την Αυτοδιοίκηση.

Επίσης παρατείνεται ως τον Αύγουστο  του 2020 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους πυρόπληκτους για την ένταξή τους στα μέτρα αποκατάστασης που είχαν θεσμοθετηθεί πριν ένα χρόνο. Κυρώνεται η ΠΝΠ, που προέβλεπε την απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αδόμητο οικόπεδο.

Τέλος προβλέπεται η κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών και η κατηγοροποίησή τους, ώστε το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει την χορήγηση όλων των υγειονομικών υλικών και των θεραπειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση της υγείας τους.

localit.gr

.