Στις 27 Ιουνίου οι υπογραφές με Total & ExxonMobil για τα πετρέλαια της Κρήτης.

152

  

Την περασμένη Τρίτη εκδόθηκε η δεύτερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κλειστεί αρχικά ως ημερομηνία για την υπογραφή η 27η Ιουνίου.

Με έναν μικρό αστερίσκο που καταδεικνύει και τη σπουδή της κυβέρνησης να προλάβει να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα: καθώς υπάρχουν δύο συμβάσεις και δύο παραχωρήσεις, η μία νοτίως και η δεύτερη νότια και δυτικά της Κρήτης, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε δύο χωριστές αποφάσεις, εκ των οποίων μόνο η μία έχει καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί.

Η δεύτερη ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα (τυπική) ενώ γινόταν αγώνας δρόμου να ολοκληρωθεί σήμερα ή τη Δευτέρα.

Πέραν του τυπικού της υπόθεσης, πάντως είναι σαφές ότι ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ολοκληρωθεί ενώ η απόφαση του αρμόδιου κλιμακίου είναι θετική και για τις δύο περιπτώσεις.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε αμέσως μόλις ανοίξει η βουλή μετά τις εκλογές, να κυρωθούν οι συμβάσεις, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσουν και οι πρώτες κινήσεις της κοινοπραξίας στην οποία leader και operator είναι η γαλλική Total, συμμετέχει η αμερικανική ExxonMobil, αλλά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr