Στον «αέρα» οι παρόδιες ιδιοκτησίες

193

  

Δεν έχουν τέλος οι πολεοδομικές και χωροταξικές ασάφειες και ενίοτε αστοχίες, με συνέπεια κάτι που τη μια στιγμή χαρακτηρίζεται νόμιμο την επομένη να είναι παράνομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του ακυρώνει τις διοικητικές πράξεις αναγνώρισης δημοτικών, αγροτικών και κοινοτικών οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας. Ανοίγει έτσι θέμα νομιμότητας για χιλιάδες παρόδιες ιδιοκτησίες που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια και παράλληλα παγώνει η οικοδομή και η κτηματαγορά σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Οι άμεσες συνέπειες που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ είναι ότι αμφισβητείται η νομιμότητα πολλών χιλιάδων κτηρίων όλων των κατηγοριών (κατοικίες, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και κάθε είδους άλλες χρήσεις), που έχουν ανεγερθεί με οικοδομικές άδειες, οι οποίες έχουν εκδοθεί με τις διατάξεις της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης του ΠΔ του 1985, ως παρόδιες σε χαρακτηρισμένους δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους ιδιοκτησίες. Την ίδια στιγμή, πλήθος οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους τουλάχιστον προς το παρόν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα και η αξία των ακινήτων εκτός σχεδίου.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με σκοπό την επίλυση των θεμάτων που έχουν ανακύψει έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ με περιθώριο να πράξει τα δέοντα έως τα τέλη του έτους, ώστε στη συνέχεια το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από την πολιτική ηγεσία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να επέλθει η ευταξία στη δόμηση θα περάσουν πολλά χρόνια και μόνον εφόσον υπάρχει αδιαλείπτως η σχετική πολιτική βούληση.

Της Τέτη Ηγουμενίδη

Πηγή: “Η Ναυτεμπορική