Στον «πάγο» επενδύσεις 1 δισ. σε καθαρή μορφή ενέργειας

16

Πάνω από 20 έργα υβριδικών σταθμών και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά τη χώρα έχει βάλει στον πάγο το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθυστερώντας το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την παραγωγή φθηνότερης και καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπολογίζεται ότι το ύψος των επενδύσεων που παραμένουν εγκλωβισμένες, για άγνωστες προς το παρόν αιτίες, αλλά με τεράστια συμβολή στην ενεργειακή επάρκεια, την ασφάλεια και την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, βάζοντας στο παιχνίδι εκτός από τους ιδιώτες και τη ΔΕΗ.

Το πρώην κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα προκειμένου να αξιοποιήσει το πλούσιο δυναμικό του σε ταμιευτήρες.

Εχοντας την υποδομή (λίμνες, υδροηλεκτρικά φράγματα κ.ά.), η εταιρεία αντί να αμείβεται για την εκμετάλλευση των υποδομών της από ιδιώτες, συζητά στη βάση της μετοχικής συνεργασίας με ποσοστά που, κατά την πρακτική της ΔΕΗ, δεν θα ξεπερνούν το 49%. Ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης τονίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να είχε προχωρήσει εάν το ΥΠΕΝ καθόριζε τους όρους της αγοράς.

«Το θέμα έχει κολλήσει στην αδειοδότηση καθώς το ΥΠΕΝ πρέπει να δώσει τιμή για το PPA (μακροχρόνια συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας)», σημειώνει πηγή του «business stories» που παρακολουθεί από κοντά τις νέες μπίζνες που θα καθορίσουν το μέλλον της ενέργειας.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, περιμένει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μελέτη που θα καθορίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα σε έργα αντλησιοταμίευσης, τη διάρκεια και την ισχύ τους, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Η μελέτη αυτή θα καθορίσει ένα είδος επιδότησης των έργων όπως είναι αντίστοιχα τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) για την αγορά του λιγνίτη.

«Τα έργα αντλησιοταμίευσης είναι έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ γρήγορα τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο, γι’ αυτό και οι επενδυτές εύλογα ζητούν μια τιμή στήριξης», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η μελέτη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης, με στόχο να είναι έτοιμη προς το τέλος του χρόνου. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπολογίζεται, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η σχετική υπουργική απόφαση που περιμένει η αγορά να είναι έτοιμη την άνοιξη του 2019.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει τον κατάλογο των υβριδικών σταθμών (συνδυασμός ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές και αντλησιοταμίευση) οι οποίοι έχουν ζητήσει ή και λάβει άδεια παραγωγής καταγράφει συνολικά 24 έργα, εκ των οποίων τα 18 στην Κρήτη, με σύνολο εγγυημένης ισχύος 571 MW, τα 3 στη Ρόδο (36 MW), 1 στη Λέσβο (15MW), 1 στην Τήλο και 1 στην Ικαρία, το τελευταίο από τη ΔΕΗ.

Η μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης προέρχεται από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και προγραμματίζεται στην Αμφιλοχία, στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ. Πρόκειται για έργο ύψους 500 εκατ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 680 MW, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «ελληνική στρατηγική επένδυση». Η δεύτερη επένδυση αφορά μια μεγάλη υβριδική μονάδα (συνδυάζει παραγωγή ενέργειας από διαφορετικές τεχνολογίες), συνολικού ύψους 277 εκατ. ευρώ, στην Κρήτη (Ρέθυμνο και Λασίθι).

Το έργο συνδυάζει αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση και επενδύσεις σε μεγάλα αιολικά πάρκα. Το βασικό πλεονέκτημα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης αφορά την τιμή του ρεύματος για τον τελικό καταναλωτή. Οταν διαθέτεις αποθηκευμένη ενέργεια και υπάρχει υψηλή ζήτηση σε ώρες αιχμής, δεν αγοράζεις ακριβά ρεύμα από το εξωτερικό, ούτε έχεις ανάγκη να κρατάς σε εφεδρεία και να πληρώνεις μεγάλα θερμικά εργοστάσια. Συνεπώς, εξ ορισμού, αντικαθιστάς την πιο ακριβή σου ενέργεια με φθηνότερη.

Επίσης, το ρεύμα είναι φθηνότερο γιατί η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, η οποία θα χαθεί αν δεν αποθηκευτεί, είναι μια… ευγενική χορηγία του ήλιου και του ανέμου.

Της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr