Στον “πάγο” τα παρατηρητήρια αυθαιρέτων

33

Η εφαρμογή του νέου θεσμού θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και να εξασφαλίσει σημαντικά ταχύτερες διαδικασίες εξυπηρέτησης των πολιτών, ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να βρεθεί λύση στο ζήτημα της στελέχωσης και της ομαλής μετάβασης στις νέες συνθήκες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου των αυθαιρέτων από τους Δήμους στις εκλεγμένες Περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό ορίζονταν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Διεύθυνσης Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού – Παρατηρητήριο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφερειακών Διευθύνσεων Ελέγχου Δόμησης και Περιφερειακών Παρατηρητηρίων και Τμημάτων Ελέγχου Δόμησης στην έδρα κάθε Περιφέρειας και Τοπικά Παρατηρητήρια ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Ωστόσο, αν και ο νόμος που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 ανέφερε ρητά πως μέσα σε 6 μήνες θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τη στελέχωση των Παρατηρητηρίων με το αναγκαίο προσωπικό, την κατάρτισή του, το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία τους, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

«Δυστυχώς δεν έχουν οργανωθεί τα παρατηρητήρια ακόμα, δεν έχουν βγει τα Προεδρικά Διατάγματα και δεν έχει προβλεφθεί κόσμος για να έρθει και να δουλέψει», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, ενώ έκανε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με την ειδική σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πολεοδομικά θέματα Σταυρούλα Αγρίου.

Να σημειώσουμε ότι για την Κρήτη εκτιμάται ότι χρειάζονται συνολικά 30-35 άτομα, εκ των οποίων 20 μηχανικοί, για να στελεχώσουν το περιφερειακό παρατηρητήριο, ενώ αντίστοιχα προβλέπεται η πρόσληψη άλλων ατόμων για τα τοπικά παρατηρητήρια.

Ωστόσο, στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων επικρατεί έντονη ανησυχία απέναντι στην προοπτική να μεταφερθεί προσωπικό στις Περιφερειακές Ενότητες για να στελεχωθούν τα παρατηρητήρια αυθαιρέτων, δεδομένου ότι οι πρώην Πολεοδομίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Τον προβληματισμό του για το πότε και πως θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος εξέφρασε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός. «Έγινε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ήταν δεδομένο λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών και του ό,τι δεν υπάρχει καμία προδιαγραφή ότι δεν θα προχωρούσε η δημιουργία των παρατηρητηρίων όπως προβλέπονταν», επεσήμανε ο κ. Σοφιανός και συμπλήρωσε ότι η ισχύ ενός νόμου που πρακτικά δεν εφαρμόζεται δημιουργεί, μεταξύ άλλων, νομικά προβλήματα ως προς τη λειτουργία διαφόρων επιτροπών (ΣΥΠΟΘΑ, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής κ.ά.).

Ο κ. Σοφιανός τόνισε ακόμα ότι ο νόμος ορίζει νέες αρμοδιότητες που προϋποθέτουν μια άλλη διάρθρωση και ένα στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου να γίνει η μετάβαση από τη σημερινή στη νέα κατάσταση. Υπογράμμισε, δε, το ζήτημα της υποστελέχωσης: «Είναι δεδομένο ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης λειτουργούν στα “κόκκινα” κι αν και χάνουν την αρμοδιότητα των αυθαιρέτων δεν θέλουν να δώσουν υπαλλήλους», σχολίασε μεταξύ άλλων.

haniotika-nea.gr