Τα καθήκοντα του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος

56

  

Τα καθήκοντα του κ. Δημαρά ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. Συστήνοντας τον εαυτό του και παρουσιάζοντας το όραμα που προτίθεται να υπηρετήσει, ο υφυπουργός ΠΕΝ, έκανε αρχικά λόγο για «ιστορική σχέση» με τη συγκεκριμένη θέση, καθώς -όπως είπε- στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, με υφυπουργό στο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων τον Στέφανο Μάνο, ο ίδιος, ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός ανέπτυξε μια πλούσια συνεργασία τόσο με τον Στ. Μάνο όσο και με άλλα ονόματα του χώρου, όπως ο Ευ. Κουλουμπής, ο Κ. Λιάσκας και ο Σ. Κούβελας από τη βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Δημαράς τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να περάσουν τις ιδέες της οικολογίας στην κυβερνητική πολιτική και απευθύνονται σε όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα. «Αν δεν αλλάξουμε μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θα έχουμε κατάρρευση των οικονομιών και των κοινωνιών» σημείωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ και πρόσθεσε: «Η πολιτική οικολογία έρχεται να τονίσει ότι προτεραιότητα όλων αποτελεί η προστασία του πλανήτη. Ως εκ τούτου, πρέπει να τιθασεύσουμε τους πολιτικούς και οικονομικούς καιροσκόπους που λειτουργούν σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας. Πρέπει να σώσουμε ό,τι σώζεται. Θέλουμε επενδύσεις, που η αξία τους θα διαχέεται στην κοινωνία και δεν θα ενοχλούν το περιβάλλον».

Δίνοντας επιγραμματικά τη στόχευση των καθηκόντων του, ο κ. Δημαράς έκανε λόγο για:

• Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου

• Σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

• Θεσμική προστασία της φύσης και των πόρων της (νερό κ.λπ.)

• Αλλαγή της πολιτικής σε χωροταξία και πολεοδομία

• Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που αφορά την πολεοδομία

• Τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση

• Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε με άμεσες παρεμβάσεις και χωρίς να χρειάζεται η έλευση χρόνων, να επιτυγχάνεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στον τομέα των αστικών αναπλάσεων, με «πρασίνισμα των πόλεων, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργία πράσινων διαδρομών, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων». Σημείωσε ενδεικτικά ότι η αναλογία δόμησης έναντι των κοινόχρηστων χώρων, που προσφέρονται για πράσινο (75-80% έναντι 20%), στην «καρδιά» της Αθήνας, πρέπει ν΄ αλλάξει. Έχοντας ο ίδιος, ως μηχανικός, πλούσια διαδρομή στο συγκεκριμένο θέμα, έκανε λόγο για πόλεις με ενεργειακά σαπισμένα κέντρα, που χρήζουν αναγέννησης. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν. Έχουμε κτίρια προηγούμενων δεκαετιών που δεν έχουν καμία ενεργειακή συμπεριφορά και επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη ζωή. Αν δεν πρασινίσει η Αττική, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει κατακόρυφα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αναγκαία είναι και η παρέμβαση στην αισθητική των πόλεων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κεραίες, το ελενίτ, τις διαφημιστικές πινακίδες».

«Ζητούμε υπέρβαση του παλιού τρόπου λειτουργίας, έμπνευση, αφύπνιση και συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα» τόνισε ο κ. Δημαράς και κατέληξε: «Η φιλοσοφία μας είναι πως το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη συλλογική δουλειά. Έχουμε να δώσουμε λογαριασμό στα παιδιά και τα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές». Σημειώνεται, δε, ότι παρούσες στην συνέντευξη Τύπου ήταν η κόρη και οι τρεις εγγονές του υφυπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων και του ΣΔΙΤ (Διαχείριση Απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου, ο κ. Δημαράς σημείωσε τη φιλοσοφία και τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής οικολογίας, που τον καθιστούν μέλος των Οικολόγων Πρασίνων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. «Η οικολογία έχει μία πάγια θέση: πρέπει γρήγορα να μεταβούμε σε μια φάση που δεν θα παίρνουμε ενέργεια από καύσιμα. Εξακολουθώ να έχω αυτή τη θέση και θα προσπαθήσω να πείσω την κυβέρνηση να μη συνεχίσει τις εξορύξεις. Αν δεν τα καταφέρω, θα παραμείνω διαφωνών». Όσο για τη διαφωνία των Οικολόγων Πρασίνων σχετικά με το ΣΔΙΤ, τη χαρακτήρισε «μάλλον μικρή» και μη ευρισκόμενη στον «πυρήνα» των διαφωνιών. Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά: «Αν συμφωνούσαμε σε όλα με την κυβέρνηση, δεν θα ήμασταν άλλη παράταξη. Θα ήμασταν στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνιστώσα».