ΤΕΕ: Στο Μαξίμου για τα έργα περιβάλλοντος.

88

  

Την ανάληψη κεντρικής πρωτοβουλίας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την οποία παρουσίασε στην προγραμματισμένη συνάντηση τους το βράδυ της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου 2019 για την οποία ζήτησε την προσωπική στήριξη του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη,  για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και την κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα έργα περιβάλλοντος ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Την πρωτοβουλία του ΤΕΕ, με στόχο να κινητοποιηθούν συντονισμένα και αποτελεσματικά οι δυνάμεις του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, με την καθοριστική συμμετοχή και συμβολή του τεχνικού επιστημονικού κόσμου,  ώστε όπως είπε να βγει επιτέλους η χώρα από το τέλμα της υπανάπτυξης και να ανταποκριθεί στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και τις αναπτυξιακές προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας,  ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κηρύσσοντας το πρωί της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου 2019 την έναρξη του συνεδρίου του ΤΕΕ,  με τίτλο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο έστειλε διπλό μήνυμα, καλώντας αφενός μεν  τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που απαιτούν οι οριστικές και μακράς πνοής επιλογές για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων αφετέρου δε τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών, μελετητικών εταιριών και της επιχειρηματικότητας να αναλάβουν δράσεις για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν τα έργα.

Ο Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο του Συνεδρίου, στο οποίο παραβρέθηκαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των άλλων θεσμικών φορέων, όπως επίσης των κατασκευαστικών, μελετητικών εταιριών και του τεχνικού επιστημονικού κόσμου, στην  κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας χαρακτηριστικά τόνισε:

– «Σαν χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ίσως είμαστε μία υπανάπτυκτη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί ελάχιστοι θέλουν να πάρουν το πολιτικό βάρος των αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το ζήτημα. Οι κυβερνήσεις, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία – δεν αναφέρομαι στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει θητεία μόλις λίγων μηνών και πιστεύω ότι θα ανατρέψει αυτή τη λογική-  και οι φορείς της Τ.Α. όταν μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους, το επιδιώκουν. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε προσωρινές λύσεις, σε διαιώνιση των προβλημάτων και σε χαμένες ευκαιρίες πραγματικής ανάπτυξης  και απασχόλησης» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε:

-«Κεντρικά η εκάστοτε κυβέρνηση δε λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει έτσι ώστε όλοι οι φορείς να πάνε με μία κοινή στόχευση για να λυθούν τα προβλήματα. Το γνωρίζουν όλοι. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα των πολιτών, της κυβέρνησης της Τ.Α. θα πρέπει να μπορέσουμε όλοι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αν το πρόβλημα των πολιτικών είναι να μετατεθεί το πρόβλημα και των εταιρειών να μην πάρει ο ανταγωνιστής το έργο δεν οδηγούμαστε πουθενά».

-«Θέλω ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ανακοίνωσε ότι «Θα αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες ως ΤΕΕ, θεωρούμε βαριά την ευθύνη και θα ενημερώσω και τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχω το απόγευμα, προκειμένου και ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Καλό είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση που θα υπάρξει αποτέλεσμα».

ecopress.gr