ΥΠΕΝ: Νομοθετική ρύθμιση για την απεμπλοκή της υπόγειας αποθήκης Ν. Καβάλας – Έπεται η ΚΥΑ για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

81

  

Και νέο διοικητικό εμπόδιο προέκυψε για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας με αποτέλεσμα να «παγώσει» η Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούσε στο ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, κι ενώ ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Αλεξάνδρα Σδούκου, είχαν ετοιμάσει, όπως έγραψε το energypress στις 15 Νοεμβρίου, το κείμενο της απόφασης στη συνέχεια διαπιστώθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων. Πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν εστάλη στην Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να πάρει ΦΕΚ με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταλήγει πως απαιτείται πρώτα νομοθετική ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι πληροφορίες, η απόφαση θα μπορεί να εκδοθεί.

Πάντως, όλα δείχνουν, πως το υπουργείο βρίσκεται στην τελική φάση της απεμπλοκής, όπως άλλωστε ανακοίνωσε χθες και από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βασιζόμενη στο προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο (νομοθετική ρύθμιση και ΚΥΑ) ξεκινά την κατάρτιση των γενικών κατευθυντήριων γραμμών που προσδιορίζουν το καθεστώς τιμολόγησης,  το ρυθμιζόμενο έσοδο, την ελάχιστη απόδοση του έργου WACC, αλλά και θα προσδιορίσει τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας (π.χ. 20%) που πρέπει να τηρεί ο επενδυτής, για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Όσοι θα θέλουν να αποθηκεύσουν καύσιμο θα πληρώνουν τέλη, τα οποία θα αφαιρούνται από το ρυθμιζόμενο έσοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω πλαίσιο θα είναι γενικό και η Αρχή έχει το περιθώριο τριών μηνών από την έκδοση της απόφασης να το ετοιμάσει ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να το έχουν στη διάθεση τους στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει το διαγωνισμό παραχώρησης της αποθήκης για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Το εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 360 εκ. κυβικών μέτρων.

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 300 με 400 εκ. ευρώ και ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η κοινοπραξία STORENGY των εταιριών Engie, Energean Oil & Gas και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι τρεις έχουν σπεύσει να λάβουν θέση στον επικείμενο διαγωνισμό συστήνοντας τη συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Στην κούρσα της διεκδίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μπει και ο  ΔΕΣΦΑ.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία, παγκοσμίως, λειτουργούν 642 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου ενεργούς δυναμικότητας 333 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.), που αντιστοιχούν περίπου στο 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αντίστοιχα στην Ευρώπη (E.E) υπάρχουν 126 υπόγειες αποθήκες συνολικής ενεργούς δυναμικότητας περίπου 80 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Ο επικρατέστερος τύπος υπόγειας αποθήκης, τόσο αριθμητικά (57% του συνολικού αριθμού) όσο και από άποψη δυναμικότητας (68% της συνολικής δυναμικότητας) είναι αυτός των εξαντλημένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Συνολικά στην Ε.Ε. η ενεργή δυναμικότητα των αποθηκών αντιστοιχεί περίπου στο 15% της ετήσιας ζήτησης. Η αναλογία αυτή ποικίλλει ανά χώρα και είναι υψηλότερη σε χώρες οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο διαμετακόμισης (transit), όπως είναι η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, ή διαθέτουν δυναμικότητα που διατίθεται κυρίως για ανάγκες πέραν της εσωτερικής αγοράς (Λετονία).

energypress.gr