Φάμελλος: Τα αυθαίρετα καλύπτουν 8.000 στρέμματα γης

108

  

Στην αξία των δασικών χαρτών αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή στο «Ράδιο Κρήτη» και στον Λευτέρη Βαρδάκη, ενόψει της επίσκεψής του, από σήμερα στο νησί. Όπως είπε, με τους δασικούς χάρτες ρυθμίζονται σοβαρά θέματα που απασχολούν επί χρόνια τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Φάμελλος θα δώσει μια πρώτη εικόνα για την επόμενη μέρα, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών ενώ θα αναφερθεί εκτενώς και στο μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας.
Μιλώντας για το θέμα των αυθαιρέτων είπε ότι οι δηλωμένες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή, οι εκτάσεις στις οποίες υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα, αγγίζουν τα 8.000 στρέμματα.

Δασικοί χάρτες

Για τους δασικούς χάρτες ο κ. Φάμελλος είπε πιο αναλυτικά ότι με τη νέα χρονιά έρχονται και οι σημαντικές εξελίξεις για τους δασικούς χάρτες. «Με νέα καινοτόμα εργαλεία, με μικρο κόστος, έχουμε πλέον όλο το υπόβαθρο για τις εκτάσεις και τα αναπτυξιακά ζητήματα. Οι πράξεις χαρακτηρισμού στο παρελθόν ήταν μια χρονοβορα διαδικασία, όπως είπε. Όμως τώρα με το νέο σύστημα θα έχουμε: Γρήγορη διαδικασία. Καμία αντιδικία, προστασία του περιβάλλοντος και επίλυση μια σειρά ζητημάτων που είχαν να κάνουν με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του Δασολογίου. Ένα εργαλείο που θα λύσει πάρα πολλά ζητήματα, με βασικό αυτό των αυθαιρέτων και των οικιστικών πυκνώσεων. Σε επίπεδο Κρήτης συνολικά 7 Δήμοι έχουν δηλώσει περιοχές με πρόβλημα, ενώ τα στρέμματα με οικιστικές πυκνώσεις στο νησί, αγγίζουν τα 8000 στρέμματα γης.

Παράλληλα δημιουργούνται περιφερειακά Παρατηρητήρια Δόμησης, τα οποία με δορυφορικά δεδομένα θα μπορούν να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το θέμα των αυθαιρέτων, για τα οποία τελειώνει η προθεσμία που έχει δοθεί και δε θα υπάρξει άλλη παράταση.

Απορρίμματα

Σε σχέση με τα απορρίμματα ο κ. Φάμελλος είπε ότι έχουν τεθεί στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σημαντικά εργαλεία, όπως ο «Κλεισθένης», με στόχο να φτάσει το επίπεδο λειτουργίας της σε αυτό της Ε.Ε.
Τόνισε ότι στην Πολιτεία υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα, σε σχέση με την ανακύκλωση και την αποκομιδή. Η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια προς στήριξη με κονδύλια, όμως οι Δήμοι είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν για το συντονιστικό έργο. «Μέχρι τις 19 Γενάρη, πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Λειψυδρία

Ενώ για το φλέγον θέμα του νερού, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει αναθεώρησή του σχεδίου για τη διαχείριση του νερού για αυτό και κατάφερε η Ελλάδα να γλυτώσει την «κόκκινη κάρτα» από την Ε.Ε. και να εξασφαλίσει κονδύλια 3 δις ευρώ.
Υπάρχουν φορείς στην Κρήτη για τη χρηματοδότηση έργων και τη διαχείριση της επόμενης μέρας και όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή το πρωί ο ίδιος θα παραστεί στην σύσκεψη φορέων για τη λειψυδρία τη διαχείριση υδάτων και τα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην Κρήτη σε σχέση με πρόβλημα του νερού.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, στελέχη του ΟΑΚ, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για αγροτικά ζητήματα Μανόλης Χνάρης.

ekriti.gr