Φωτοβολταϊκά στη Νεκρά Θάλασσα “απελευθερώνουν” την Παλαιστίνη από το Ισραήλ

117

  

photovoltaicΗ έναρξη της λειτουργίας της πρώτης φάσης του φωτοβολταϊκού πάρκου Dead Sea Photovoltaic Generating Plant ισχύος 710 Κιλοβάτ σήμανε δραματικές μειώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα παλαιστινιακά νοικοκυριά που μέχρι πρότινος εξαρτιούνταν εξολοκλήρου από τις ακριβές ταρίφες των ισραηλινών παρόχων ρεύματος.

Το πάρκο που στην τελική του μορφή θα έχει ισχύ1,5 Μεγαβάτ είναι εγκατεστημένο στη Νεκρά Θάλασσα, κοντά στην αρχαία πόλη της Ιεριχούς.

Σύμφωνα με τον Abdelnaser Dwaikat, CEO της Msader for Energy System, εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξη του έργου, «οι κάτοικοι της παλιάς πόλης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που ήδη πλήττονται από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση, υποχρεούνται να πληρώσουν ένα τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 15% ακριβότερο από εκείνο που πληρώνουν οι Ισραηλινοί».

Αυτή η κατάσταση υποχρέωνε την οργάνωση Future for Palestine, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Salam Fayyad, να καταβάλλει 60.000 δολάρια μηνιαίως στον ισραηλινό πάροχο ενέργειας για ναεπιδοτήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού 5.000 παλαιστινιακών νοικοκυριών. Ήδη η λειτουργία της πρώτης φάσης του έργου έχει ελαφρύνει τον οικονομικό βραχνά της οργάνωσης.

Η οργάνωση Future for Palestine χρηματοδότησε το έργο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο είναι εγκατεστημένο 258 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το χαμηλότερο στον κόσμο και πλέον επιβαρύνεται με μόλις 15.000 δολάρια για την επιδότηση των νοικοκυριών.

Το “Dead Sea Photovoltaic Generating Plant project”, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του έργου, αναπτύχθηκε από την Msader Dwaikat και διαθέτει 13 Powador 60.0 TL3 μετατροπείς της γερμανικής εταιρείας KACO new energy.

Όπως τονίζει ο CEO της Dwaikat σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του έργου.

 

econews.gr