38 νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία

205

  

Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου-Σπίρτζη για την άμεση εγκατάσταση 18 μετωπικών σταθμών και 20 πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Η σχετκή ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Μάιου, προβλέπει την λειτουργία 18 μετωπικών διοδίων και 20 πλευρικών, που θα κατασκευαστούν στους οδικούς κόμβους του άξονα.

Τα διόδια, θα διατηρηθούν στο ύψος του τέλους που προβλεπόταν στην απόφαση του 2014 (μήκος χλμ. Χ 0,03 ), και θα μπορούν να αλλάξουν με υπουργική απόφαση. Το κόστος κατασκευής αυτών των επιπλέον σταθμών διοδίων θα το επιβαρυνθεί η Εγνατία Οδός Α.Ε., για να εισπράττει στη συνέχεια τα διόδια ο παραχωρησιούχος.

Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν οι σταθμοί διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων με χρόνο έναρξης λειτουργίας και είσπραξης των διοδίων την 31η Αυγούστου 2017μετωπικός σταθμός διοδίων Σιάτιστας, με χρόνο έναρξης λειτουργίας και είσπραξης των διοδίων την 1η Νοεμβρίου 2017, μετωπικοί σταθμοί διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού, με χρόνο έναρξης λειτουργίας και είσπραξης των διοδίων την 10η Οκτωβρίου 2017 και μετωπικός σταθμός διοδίων στο Αρδάνιο, με χρόνο έναρξης λειτουργίας και είσπραξης των διοδίων την 1η Νοεμβρίου 2017.

Για το σύνολο των πλευρικών σταθμών διοδίων, ορίζεται ως χρόνος έναρξης λειτουργίας και είσπραξης των διοδίων η 1η Νοεμβρίου 2017

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων.

Το σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018. Έως την πλήρη θέση σε λειτουργία του ανωτέρω ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος ειδικά οι σταθμοί διοδίων που αντιστοιχούν στις περιαστικές περιοχές Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης και περιοχής Σιάτιστας, θα λειτουργήσουν σταδιακά με ειδικό σύστημα αναλογικής χρέωσης (rebate), μέθοδος με την οποία η χρέωση των οχημάτων που διαθέτουν πομποδέκτη (ηλεκτρονικοί χρήστες) θα γίνεται απολύτως αναλογικά και οι χρήστες αυτοί θα χρεώνονται μόνο για την απόσταση που διανύουν

Σήμερα στην Εγνατία οδό συνολικού μήκους 670 χλμ λειτουργούν 8 σταθμοί διοδίων στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη (περιοχή Λαγκαδά), στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στο Προμαχώνα Σερρών με το αντίτιμο για ΙΧ αυτοκίνητα να ανέρχεται σε €2,40.

 

ered.gr