Bristol: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2015

264

  

Proswpo_mou Γράφει ο Ορέστης Τρασανίδης*

Το Μπρίστολ είναι πόλη στη νοτιοδυτική Αγγλία με συνολικό πληθυσμό στην ευρύτερη αστική περιοχή –LUZ (Eurostat) 1.006.600 κατοίκους και μέσα στα διοικητικά όρια πληθυσμό 441.300 (2011). Η πόλη αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο βιώσιμες της Ευρώπης.

bristol-winning-city-promoΤο Μπρίστολ το 2013 ανακηρύχτηκε Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα (ΕΠΠ) για το 2015. Η επιτροπή του θεσμού το ανέδειξε ΕΠΠ αφού πρώτα είχε αναδειχθεί πρώτο σε μια σειρά από περιβαλλοντικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια συμφώνα με ειδικούς εμπειρογνώμονες σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις που είχαν αιτηθεί για τον τίτλο. Ακόμα έχει λάβει υψηλή κατάταξη τόσο ένα χρόνο πριν όπου κατετάγη 2ο όσο και το 2009 όπου αναδείχτηκε 5ο. Παράλληλα στον σύνθετο δείκτη βιωσιμότητας των βρετανικών πόλεων του «forum for the future» από το 2008-2010 βρισκόταν μέσα στις πρώτες 4 θέσεις. Οι επιδόσεις αυτές είναι αρκετά σημαντικές για να καταδείξουν την συνολική ανάπτυξη της πόλης προς την βιωσιμότητα.

Οι δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να εκπληρώσει στο μέλλον και η σταδιακή βελτίωση που έχει πραγματοποιήσει σε όλους τους τομείς αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την διάκριση του σε ΕΠΠ 2015. Ακόμα η παράλληλη ανάπτυξη των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές καθιστούν το Μπρίστολ μια πόλη πρότυπο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρακάτω αναλύονται τέτοια παραδείγματα:

Πράσινη οικονομία

  • Η πόλη θα επενδύσει €500 εκατ. για την βελτίωση των μεταφορών μέχρι και το 2015 και πρόκειται να χρησιμοποιήσει €300 εκατ. για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2020.
  • 4,7% αύξηση της πράσινης οικονομίας καταγράφηκε το 2012.

Ενεργειακή επίδοση

  • Το διάστημα 2005-2010 μείωσε 16% την ενεργειακή κατανάλωση.
  • Η ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε 25% το διάστημα 2000-2011.

Καινοτόμες πρακτικές

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μπρίστολ στηρίζει πολύ τις προσπάθειες προς την βιωσιμότητα στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών του. Στα πλαίσια αυτά θα αναφερθούν τρία παραδείγματα:

  • Δημιουργία πλοίων υδρογόνου, όπου δεν έχουν τους παραγόμενους ρύπους ενός πετρελαιοκίνητου καθώς και δεν προκαλούν θόρυβο.

bristolhydrogenboats

  • Ένα όχημα bio-Bug (μετατροπή VW Beetle) τροφοδοτείται από μεθάνιο και χρησιμοποιείται για την προώθηση της οικολογικής συνείδησης.
  • Το πιο πρόσφατο παράδειγμα το «βιο-λεωφορείο». Εκτελεί διπλή κατεύθυνσης οδικά δρομολόγια μεταξύ Μπαθ και αεροδρόμιο του Μπρίστολ. Το λεωφορείο κινείται αποκλειστικά και μόνο κάνοντας χρήση της ενέργειας που προκύπτει από την επεξεργασία οικιακών αποβλήτων και λυμάτων.

bio-bristol

Εν κατακλείδι το Μπρίστολ είναι η πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης και ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί η βιώσιμη πρωτεύουσά της για το έτος 2015. Επειδή ο θεσμός της ΕΠΠ κατευθύνεται προς αυτό τον χαρακτηρισμό των πόλεων. Η απόσταση των ελληνικών πόλεων από πόλεις όπως το Μπρίστολ είναι μεγάλη, αυτό είναι βέβαιο, το σημαντικό είναι πως αυτή προέρχεται από την θέληση και την δέσμευση για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Proswpo_mou*Ο Ορέστης Τρασανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.  Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με  εξειδίκευση στην περιβαλλοντική μηχανική και την βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Το 2013 διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ ενώ κατά το διάστημα  2012-2014 συνεργάστηκε με εταιρείες όπως όμιλος ΤΙΤΑΝ και η Kleemann.