BRISTOL: το ΛΙΜΑΝΙ ως κινητήριος μοχλός μιας “ΠΡΑΣΙΝΗΣ” Πρωτεύουσας

88

  

Milwna_profile_photo Γράφει η Μαρία Μυλωνά*

Bristol-11

Μπρίστολ, η πόλη της Μεγάλης Βρετανίας που κέρδισε το βραβείο ”Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2015”, εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή με τα επενδυτικά προγράμματα που επρόκειτο να εφαρμόσει. Επενδύσεις της τάξεως των €500 εκ. για την βελτίωση του δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και των €300 εκ. για την εξοικονόμηση ενέργειας και την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)...

Τοπικές αρχές, υποστηριζόμενες από την πολιτική ηγεσία, δεσμεύονται να στηρίξουν την βιωσιμότητα της πόλης. Προωθούν τις δωρεάν δοκιμές ηλεκτρικών ποδηλάτων, τονίζοντας με κάθε τρόπο την επανάσταση που θα επιφέρει το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, καθώς τους προσφέρονται δωρεάν επισκευές και χάρτες με 4 διαφορετικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν μέσα στην πόλη.

Bristol-1

Αδιαμφισβήτητα, το Μπρίστολ θεωρείται πόλη-μαγνήτης για «πράσινες» εταιρείες και οργανισμούς. Προσφέρει ένα εξαιρετικό δίκτυο ΜΜΜ που περιλαμβάνει ακόμα και φέρι-μποτ υδρογόνου, δύο φημισμένα πανεπιστήμια και συνθήκες υψηλής ποιότητας ζωής για τους κατοίκους του. Φιλοδοξεί να γίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο για “χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” βιομηχανίες, δημιουργώντας 17.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Επιπλέον, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εφαρμογής όσον αφορά τον διαχωρισμό των αποβλήτων καθώς και την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης.

Bristol-3

Λέξεις-κλειδιά για το Μπρίστολ είναι η ύπαιθρος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και το λιμάνι στην καρδιά της πόλης. Μια ενδιαφέρουσα δωρεάν εφαρμογή στο κινητό, το «Κυνήγι του θησαυρού» προσκαλεί κατοίκους και τουρίστες να ανακαλύψουν το ιστορικό λιμάνι του Μπρίστολ μέσω ενός διαδραστικού τρόπου, ο οποίος προσφέρει ακόμα και έπαθλα στους χρήστες. Σαλπάροντας με το φεριμπότ το κυνήγι συνεχίζεται με αφηγήσεις και περιπέτειες που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς στην ιστορία της η πόλη του Μπρίστολ.

Μια ακόμα δραστηριότητα που εξελίσσεται πάνω σε ένα πλεούμενο παρέα με έναν φυσιογνώστη της άγριας ζωής, δίνει την δυνατότητα στους τουρίστες να απολαύσουν μια διαδρομή ανακαλύπτοντας την χλωρίδα γύρω από το λιμάνι και παρατηρώντας, σε απόσταση αναπνοής, τα υδρόβια πουλιά.

.

6ΦΕΡΙ-ΜΠΟΤ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Μέρος των “Πράσινων” πρωτοβουλιών ήταν η κατασκευή ενός φέριμποτ, κινούμενο με υδρογόνο, που θα εξυπηρετούσε 12 επιβαίνοντες μέσα στο ιστορικό λιμάνι του Μπρίστολ. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αναδείχθηκε νικητής των βραβείων “Περιβαλλοντική Καινοτομία” Sustainableshipping (Βιώσιμη Ναυτιλία) το 2011.

Είναι γνωστό ότι το υδρογόνο, άφθονο στοιχείο στο σύμπαν με μοναδικό απόβλητο το νερό, μπορεί να παραχθεί πολύ κοντά στο σημείο χρήσης του και συγχρόνως εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Η αντικατάσταση των βενζινοκινητήρων και των πετρελαιοκινητήρων με αντίστοιχους υδρογόνου θα είχε σημαντική μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην ηχορύπανση, αν ευρέως υιοθετηθεί. Στο Μπρίστολ συνεχίζονται οι προσπάθειες, ώστε το υδρογόνο να μπορεί να παραχθεί από ΑΠΕ, δηλαδή από αιολική ή ηλιακή ενέργεια ή ακόμα και από την ανακύκλωση των αποβλήτων.

.

BIG GREEN WEEK

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται στην Μ. Βρετανία με πάνω από 50.000 επισκέπτες. Περιλαμβάνει 2 Σαββατοκύριακα με πολυάριθμες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια αλλά και 9 μέρες συζητήσεων, σεμιναρίων, μουσικής, ποίησης, τέχνης και κινηματογράφου.

Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις εφαρμογές που υιοθέτησε μια πόλη, η οποία ήταν υποψήφια και τελικά νικήτρια για τον τίτλο ”Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης”. Τον συγκεκριμένο τίτλο έχουν διεκδικήσει και ελληνικές πόλεις -Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες-, θέλοντας να προβάλλουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν στο τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης, όσον αφορά την επίτευξη μιας φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης. Ευελπιστούμε μελλοντικά, να γράφουμε γι’ αυτές, να ζούμε σε αυτές και να αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Έπεται συνέχεια για τα προγράμματα του Μπρίστολ…..

.
Διαβάστε επίσης τα άρθρα της:

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ: ο δρόμος προς την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

To Παρίσι ΤΟΛΜΑ μια εναλλακτική “ΠΡΑΣΙΝΗ” πολιτική!

Βοστώνη-Αστική Γεωργία: ένας πρωτοποριακός Συσχετισμός

ΒΟΣΤΩΝΗ: Φιγουράρει στις “πράσινες” ελίτ πόλεις των ΗΠΑ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Πέλλας, ένας “Πράσινος” Προορισμός: Προοπτική ή Μύθος;

Πως δημιουργήθηκε αυτή η σχέση εξάρτησης; Άμστερνταμ-Ποδήλατο

Άμστερνταμ: Δημιουργία, Ελευθερία & Ενεργειακή Ανεξαρτησία

DΟ it like a New Yorker

O κρυμμένος “Άσος” της Νέας Υόρκης προς την κατεύθυνση της αειφορίας

Είναι τελικά η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ βιώσιμη πόλη;

Η Κοπεγχάγη χτίζει το μέλλον της στην Αιολική Ενέργεια

Κοπεγχάγη, μια ΠΟΛΗ με ποδηλατική κουλτούρα

Alive and smart CITIES make motivated and happy PEOPLE!

.

Milwna_profile_photoΗ Μαρία Μυλωνά γεννήθηκε στην Έδεσσα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Luton της Μ. Βρετανίας και κατόπιν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε. Το 2014 απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιώσιμη Ανάπτυξη-Βιώσιμος Τουρισμός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Άρχισε την καριέρα της το 2000 στην εταιρεία AR GROUP-ARTECO. Από το 2007 εργάζεται στην NIMAND ARCHITECTS στους τομείς σχεδιασμού, κατασκευής, επίβλεψης και οργάνωσης έργων..