European Green Capital: Το BRISTOL δίνει την σκυτάλη στην Λουμπλιάνα

293

  

Milwna_profile_photo Γράφει η Μαρία Μυλωνά*

Bristol_2-1

Με “έξυπνο” τρόπο οι τοπικές αρχές του Μπρίστολ χρησιμοποιούν τα social media, ενθαρρύνοντας τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις και τις ενέργειες που προγραμματίζονται για το μέλλον της πόλης τους. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται workshops, ώστε να δημιουργήσουν στην πόλη ένα “Εργαστήριο για Αλλαγές” και να συνεισφέρουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της πόλης.

.

FUTURE BRISTOL

2

Μέσω του διαδικτυακού Προγράμματος Future Bristol”, οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται την έννοια “Πόλη χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”. Επιχειρηματίες, τοπικοί παράγοντες, ερευνητικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα θέτουν ιδέες για το πως θα φανταζόντουσαν το Μπρίστολ το 2050. Ιδέες που επεξεργάζονται και ως εξέλιξη αυτών δημιουργούνται δύο σενάρια -Χ και Υ- και καταγράφονται τα απαιτούμενα βήματα προς εφαρμογή αυτών. Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις ανησυχίες του, τα θέλω του και κυρίως να ψηφίσει υπέρ ή κατά των μελλοντικών έργων και να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην δημιουργία της πόλης που θα επιθυμούσε να ζει και να εργάζεται.

Το Future Bristol” είναι ένα πρόγραμμα που αποφέρει αμφίδρομα θετικά αποτελέσματα. Από την μια, ευαισθητοποιεί τους δημότες, ξεκινώντας έναν ανοιχτό διάλογο και συλλέγοντας νέες προτάσεις, ενώ από την άλλη οι αρχές αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των κατοίκων και αποφασίζουν σε τι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και τι να αποφευχθεί.

.

BRISTOL POUND

Bristol_2-3

Το Bristol Pound” είναι το τοπικό νόμισμα του Μπρίστολ, μιας άκρως καινοτόμα ιδέα που αποσκοπεί στην δημιουργία μιας πιο δίκαιης, δυνατής, τοπικής οικονομίας.

Που θα μπορούσε ο δημότης να ξοδέψει το «Μπρίστολ νόμισμα»?

Σε κάθε συνεργαζόμενη επιχείρηση, είτε με μορφή χαρτονομίσματος, είτε μέσω ηλεκτρονικών λογαριασμών, με την χρήση του κινητού ή του διαδικτύου. Είναι μια εύκολη διαδικασία, η οποία λειτουργεί ως συμπληρωματική στο ήδη υπάρχων νόμισμα της χώρας, χωρίς να το αντικαθιστά, αλλά έχει ως κύριο σκοπό να τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα.

Πρώτος ο δήμαρχος της πόλης, δίνοντας το παράδειγμα, πληρώνεται σε Bristol Pounds. Η Good Energy”, μια εταιρεία 100% ανανεώσιμης ενέργειας -εκμεταλλευόμενη τον ήλιο, τον αέρα και την βροχή- δέχεται το Bristol Pound για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος και αερίου. Τα δημοτικά τέλη αλλά και ακόμα 800 επιχειρήσεις –εστιατόρια, καφέ, διοργανωτές σεμιναρίων, αθλητικοί σύλλογοι- μπορούν να εξοφληθούν μέσω αυτού του καινοτόμου τοπικού νομίσματος. Στον χάρτη απεικονίζονται όλες οι τοπικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Bristol_2-4

Η Βαρκελώνη ήδη έχει εμπνευστεί από το συγκεκριμένο μοντέλο και εξετάζει το ενδεχόμενο να το συμπεριλάβει σε συναλλαγές αλλά και μισθούς, ώστε να ωφελήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι στην κρίσιμη εποχή που διανύει η χώρα μας, τέτοιου είδους κινήσεις, πρωτοβουλίες θα συνέβαλλαν στην αύξηση εισοδήματος των “αδύνατων” πολιτών καθώς και των τοπικών κοινωνιών, είναι περιττό να αναφερθεί.

.

FARMLINK

ΤοFarmlink”, μια μη κερδοσκοπική υπηρεσία που υποστηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και προωθεί την πρώτη ύλη, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται νέες αγορές, ενδυναμώνεται η σχέση παραγωγού-καταναλωτή ενώ οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν με το Bristol Pound. Τα προϊόντα των παραγωγών προβάλλονται και ξεχωρίζουν λόγω της ειδικής σήμανσης Good Food Charter”, ενός σχεδίου που σκοπεύει να βελτιώσει την ποιότητα των τροφίμων.

Αστικά αγροκτήματα -όπως η Community Farm, η Severn Project, η Story Group– που βρίσκονται σε ακτίνα μόλις 50 μιλίων από την πόλη του Μπρίστολ, παράγουν προϊόντα –λαχανικά, φρούτα, κρέατα- με βιολογικό τρόπο και στην συνέχεια τα διανέμουν κάτοικόν στους δημότες του Μπρίστολ αλλά και στους προμηθευτές χώρων εστίασης της πόλης.

Bristol_2-5

Το “Farmlink” είναι ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα. Ελαχιστοποιούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταφορών λόγω της άμεσης επαφής των τοπικών παραγωγών με τους πελάτες. Οι τοπικές αρχές, από την πλευρά τους, προσφέρουν στους παραγωγούς την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα 30λέπτο συμβουλευτικό σεμινάριο ηλεκτρονικής προώθησης των προϊόντων τους.

Τέλος, τo 2011 η πόλη δημιούργησε το “Συμβούλιο Τροφίμων”, έναν οργανισμό που αποτελείται από δημόσιους, ιδιωτικούς οργανισμούς αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους, προσπαθώντας να αλλάξει την διατροφική κουλτούρα στο Μπρίστολ.

Bristol_2-6

Το Μπρίστολ, μια υγιής, “έξυπνη”, πρωτοποριακή πόλη. Μια πόλη που παραδίδει την σκυτάλη στην Λιουμπλιάνα την “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016”. Πρόκειται για έναν τίτλο που αναδεικνύει τις συμμετέχουσες πόλεις μέσω της δημόσιας προβολής που αποκτούν και ενισχύει την φήμη τους ως ιδανικές πόλεις επίσκεψης, εργασίας ή διαμονής.

Ας μιμηθούμε, ας υιοθετήσουμε έστω το 50% των προγραμμάτων τους. Ακόμα καλύτερα, ας δημιουργήσουμε νέα, καινοτόμα προγράμματα, ώστε στο μέλλον να διεκδικούμε με αξιώσεις την ανακήρυξη μιας ελληνικής πόλης ως “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης”. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να βάζουμε στόχους και να υλοποιούμε προγράμματα προς την πραγματοποίηση αυτών. Keep that in mind & DREAM…….

 

Διαβάστε επίσης τα άρθρα της:

BRISTOL: το ΛΙΜΑΝΙ ως κινητήριος μοχλός μιας “ΠΡΑΣΙΝΗΣ” Πρωτεύουσας!

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ: ο δρόμος προς την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

To Παρίσι ΤΟΛΜΑ μια εναλλακτική “ΠΡΑΣΙΝΗ” πολιτική!

Βοστώνη-Αστική Γεωργία: ένας πρωτοποριακός Συσχετισμός

ΒΟΣΤΩΝΗ: Φιγουράρει στις “πράσινες” ελίτ πόλεις των ΗΠΑ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Πέλλας, ένας “Πράσινος” Προορισμός: Προοπτική ή Μύθος;

Πως δημιουργήθηκε αυτή η σχέση εξάρτησης; Άμστερνταμ-Ποδήλατο

Άμστερνταμ: Δημιουργία, Ελευθερία & Ενεργειακή Ανεξαρτησία

DΟ it like a New Yorker

O κρυμμένος “Άσος” της Νέας Υόρκης προς την κατεύθυνση της αειφορίας

Είναι τελικά η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ βιώσιμη πόλη;

Η Κοπεγχάγη χτίζει το μέλλον της στην Αιολική Ενέργεια

Κοπεγχάγη, μια ΠΟΛΗ με ποδηλατική κουλτούρα

Alive and smart CITIES make motivated and happy PEOPLE!

.

Milwna_profile_photoΗ Μαρία Μυλωνά γεννήθηκε στην Έδεσσα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Luton της Μ. Βρετανίας και κατόπιν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε. Το 2014 απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιώσιμη Ανάπτυξη-Βιώσιμος Τουρισμός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Άρχισε την καριέρα της το 2000 στην εταιρεία AR GROUP-ARTECO. Από το 2007 εργάζεται στην NIMAND ARCHITECTS στους τομείς σχεδιασμού, κατασκευής, επίβλεψης και οργάνωσης έργων..