TAIΠΕΔ: Διαγωνισμός το 2019 για την Υπόγεια Αποθήκη Φ/Α ‘Νότια Καβάλα’.

137

  

Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει μέχρι τέλος του χρόνου να προκηρύξει το διαγωνισμό για τη Δημιουργία Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (UGS) στη Νότια Καβάλα, μόλις έχει τις σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς συμβούλους και την Υπουργική Απόφαση που θα θέτει το πλαίσιο λειτουργίας της Αποθήκης, δήλωσε στο GrTimes.gr o Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου κ. Άρης Ξενόφος.

Η δημοσίευση της πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ, για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το Διαγωνισμό, μόλις τις προάλλες, έγινε σε μία συγκυρία που τα έργα, τα μεγάλα έργα, μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, είτε ολοκληρώνονται, είτε προωθούνται δυναμικά.

Ολοκληρώνονται όπως ισχύει για τον ΤΑΡ, είτε ωριμάζουν και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, όπως ισχύει για τον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, τον IGB, ενώ η κοινοπραξία της Gastrade έχει προγραμματίσει για το Σεπτέμβριο τη Β’ φάση του market test για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φ/α (FSRU) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Όπως λοιπόν όλα δείχνουν, σε μία εποχή που ενεργειακά η Ελλάδα ανεβαίνει θέσεις στην ευρωπαϊκή κλίμακα,  το ΤΑΙΠΕΔ φορτσάρει για το συγκεκριμένο έργο έχοντας, μετά από ένσταση που κατέθεσε στην Κομισιόν, επιτύχει να παραμείνει το UGS στην λίστα των PCI, δηλαδή των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Το έργο παρέμεινε στα PCI,  καθώς πέραν της μεγάλης σημασίας που θα έχει για την εθνική αγορά ενέργειας, θα είναι σημαντικό και για την τροφοδότηση των Βαλκανίων με φυσικό αέριο. Η παραμονή του στη συγκεκριμένη λίστα, ήταν ουσιαστικά  απαιτούμενη για να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον – που έχει ήδη εκδηλωθεί  – αφού  το κόστος κατασκευής ξεπερνάει αρκετά τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος λοιπόν της προκήρυξης του Διαγωνισμού για το UGS, ως το τέλος του 2019, δεν είναι υπεραισιόδοξος, αφού ήδη είχε γίνει προεργασία για την έκδοση της σχετικής απόφασης από το ΥΠΕΝ, ενώ ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε επανειλημμένως αποφασισμένος για την ταχεία προώθηση των ενεργειακών έργων.

Στο ίδιο χρονικό «κάδρο» μπαίνει η απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία χορηγείται στην κοινοπραξία κατασκευής του Ελληνο- Βουλγαρικού Αγωγού Φ/Α, του IGB, την άδεια για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού στο ελληνικό έδαφος. Σημειώνεται ότι το έργο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλο ελληνικών εταιρειών ( ABAΞ,  Σωληνουργεία Κορίνθου), θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ICGB, στην οποία μετέχουν η βουλγαρική ΒΕΗ, η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.

Η αξία της Υπόγειας Αποθήκης Φ/Α

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί για την τροφοδοσία της Αγοράς με φυσικό αέριο, είναι αυτό της αποθήκευσης κι’ όπως είναι γνωστό, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας μπορούν να ‘κρατήσουν’ αποθέματα LNG- υγροποιημένου αερίου- για μερικές εβδομάδες, όταν στο UGS της Νότιας Καβάλας  θα αποθηκεύονται ποσότητες που θα επαρκούν για μήνες , πολλούς, ίσως έως και οκτώ.

Η Αποθήκη θα δημιουργηθεί σε έναν υπόγειο γεωλογικό σχηματισμό, που στο παρελθόν είχε αποθέματα αερίου, τα οποία όμως έχουν εξαντληθεί. Το κοίτασμα εκμεταλλευόταν η Energean  Oil, αλλά αυτό έχει εξαντληθεί και η άδεια που διαθέτει η Εταιρεία λήγει τον Νοέμβριο του 2020.

Το UGS Νότιας Καβάλας, από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας αλλά και εμπορικών όρων λειτουργίας της Αγοράς Ενέργειας, είναι εξαιρετικής σημασίας.

Η «Νότια Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2, βρίσκεται στον κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.  Εκτιμάται ότι η χωρητικότητα της υπόγειας Αποθήκης  είναι περί τα 1 bcm .

Στην Αποθήκη το φ/α θα είναι σε μορφή αερίου ( όχι υγροποιημένο) και μέσω αγωγών , θα μπορεί να συνδέεται με τον ΤΑΡ, αλλά και με τον IGB, τον κάθετο αγωγό φ/α  μεταξύ Κομοτηνής – Στάρα Ζαγόρα.

Σε αυτό το νέο πλέγμα ενεργειακών έργων δεν εκπλήσσει που ενδιαφέρον για την Υπόγεια Αποθήκη έχουν η STORENGY, της γαλλικής ENGIE, η Energean  όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

grtimes.gr